Fellowship of My Blog

nuff

24 February 2010

OFFSPRING - Kids Aren't Alright

When we were young the future was so bright
The old neighborhood was so alive
And every kid on the whole damn street
Was gonna make it big and not be beat

Now the neighborhood's cracked and torn
The kids are grown up but their lives are worn
How can one little street
Swallow so many lives

Chances thrown
Nothing's free
Longing for what used to be
Still it's hard
Hard to see
Fragile lives, shattered dreams

Jenny had a chance, well she really did
Instead she dropped out and had a couple of kids
Mark still lives at home cause he's got no job
He just plays guitar and smokes a lot of pot

Jay committed suicide
Brandon OD'd and died
What the hell is going on
The cruelest dream, reality

BUNKFACE - Revolusi

Aku keliru
menjadi buntu
arah yang ingin ku tuju

Rasa resah ku
kian celaru
dengan ilham ku tempuh

Aku cuma mahukan
bayangan resah ku akan hilang
tapi keadaan memaksa
menghadapi semua

OO.. OH OO..OH

Inikah revolusi
atau hanya ilusi
bagaikan mimipi jadi realiti

Rasional diriku
rasional dirimu
penentu masa
masa depan ku

Adakah masa
menjadi punca
diriku dalam dilema

Benarkah anjakkan paradigma
susuli ku terima

Aku cuma mahukan
bayangan resah ku akan hilang
tapi keadaan memaksa
menghadapi semua

BONECA - Tunjukkan Aku

Muzik dari jiwa
Lagu dari hati
Cerita sepurnama
Canda dan menangis

Belum ku selami
Caturan terjadi
Lelah dipukul badai
apa mungkin terlerai?

Persoalan tersendu
Balas hampa bisu
Tuhan tunjuk sesuatu
Apa dia yang satu itu??

Tunjukkan Aku
Tunjukkan Aku

Apa bisa ku cinta
Kamu seperti mana
Aku dicinta kamu?
Aku dijaga kamu?

Atau kamu terlalu
Indah buat diriku
Bidadari diriku
Aku pun tak menahu..

FLOP POPPY - Cinta

Intro : G Am7 C D

Dan ku nyanyikan kau lagu cinta
Seindahnya sinar mentari
Seanggun nya sinar rembulan

Dan ku nyanyikan kau lagu rindu
Dengan sesungguhnya hati ini masih lemas dalam kerinduan


(Chorus) Em C G D

Cintaku,
Hampir setiap kalinya tak jemu-jemu

Cintaku,
Ku nyanyikan lagu ini

Cintaku
Hampir setiap kalinya tak jemu-jemu

Cintaku,
Ku nyanyikan lagu ini,
Penawar Rindu

G Am7 C D  2x

(Ulang)

(Bridge) Em C G Bm C D

Telah ku sebutkan namamu
Dalam doaku setiap kalinya
Agar kau kembali
Menenangkan hati

Telah ku sebutkan namamu
Di doaku setiap kalinya
Agar kau kembali
Menenangkan hati dan Perasaan

G Am7 C D  2X

G Am7 C D
Tu tu tu …………
G Am7 C D
Ini Bukan yang pertama kalinya

(Chorus)
Cinta ku pergi,
Hampir setiap kalinya tak jemu-jemu

Cintaku,
Ku nyanyikan lagu ini

Cintaku
Hampir setiap kalinya tak jemu-jemu

Cintaku,
Ku nyanyikan lagu ini, Penawar Rindu

G Am7 C D  2x

GIGI - Andai

intro: Am G F G

Am G
Memang benar ku salah
F
tak menghargai perasaanmu
G
dan menghancurkan rasa
Am
cintamu

G
Saat ku ingat dirimu
F
harummu yang memeluk nafasku
G
dan memberikan ku
Am
kehangatan

Am G
Terangnya seribu bintang
F
tak dapat menyamai cahaya
G Am
Keindahanmu dari wujudmu
G
Dan aku tak mengijinkan
F
cahayamu redup karenaku
G
dan atas kesombonganku


(Chorus):
C E7
Andai...ku tak membuang dirimu
F Am G
menjadikan yang kedua atas cintaku
C E7
Janganlah...keterpurukanku ini
F
membuat kau membenciku
G
selamanya dan membunuhku


Lead :

| F | | G | | E | 2x


F G E
Andai.......... Woooooo 2x


D F#m
Andai...ku tak membuang dirimu
G Bm A
menjadikan yang kedua atas cintaku
D F#m
Janganlah...keterpurukanku ini
G
membuat kau membenciku
A
selamanya dan membunuhku


G A F#m
Andai.......... Woooooo 2x

GERODOK - Bulan Lapan Di Sandakan

Intro : F G Em Am
F G C 2 X

F G
Kisah mula dulu kala
Em Am
Bila hati jatuh cinta
F G C
Ku terkenang raut wajah bila pejam mata

F G
Tawar jiwa ubat luka
Em Am
Ingat dikau yang di sana
F G C
Lagu ini khas ku gubah untuk mu sayang

(Chorus)
G
wooo.........
F G
Hati ku mulai gusar
Em Am
Rinduku padamu bulan
F G C
Kemudiannya ku datang

G
wooo..........
F G
seakan kau lihat
Em Am
rupanya hala ku pulang
F G C
bulan lapan di Sandakan
(end Chorus)

ADA BAND - Masih

D A Bm F#m G
Rasa cinta yang dulu tlah hilang
D Em A
Kini berseri kembali
D A Bm F#m G
Tlah kau coba lupakan dirinya
D E A
Hapus cerita lalu

G D
Dan lihatlah
G A Bm A G
Dirimu bagai bunga di musim semi
D E A
Yang tersenyum menatap indahnya dunia
G D A
Yang seiring menyambut
G D E
Jawaban segala gundahmu

Reff Verse I:
D - A - Bm
Walau Badai Menghadang
F#m G D E A
Ingatlah ku kan selalu setiap menjagamu
D A Bm F#m G A
Berdua kita lewati jalan yang berliku tajam

D A Bm F#m G
Setiap waktu wajahmu yang lugu
D Em A
Selalu bayangi langkahku
D A Bm F#m G
Telah lama kunanti dirimu
D E A
Tempat ku kan berlabuh

G D
Cehaya hatiku
G Bm A D
Yakinlah kekal abadi selamanya

G D E A G
Seperti bintang yang sinarnya terangi seluruh
A E
Ruang di jiwa
A G D E
Membawa kedamaian

Reff Verse II:
D - A - Bm
Walau Badai Menghadang
F#m G D E A
Ingatlah ku kan selalu setiap menjagamu
D A Bm F#m G A
Berdua kita lewati jalan yang berliku tajam
D - A - Bm
Resah yang kau rasakan
F#m G D E A
Kan jadi bagaian hidupku bersamamu
D A Bm F#m G A
Letakkanlah segala lara di pundakku ini

Instrumental: G - A (3x)

GIGI - Kepastian Yang Ku Tunggu

Intro : Am F C G -- 2X

Am F C
di bawah sinar bulan purnama
G
ku merenung
Am F C
saat terpisah yang ku jalani
G
bersamamu

{Break}
Am F Am F

Am F C
keindahan dalam bercinta
G
tidaklah mudah
Am F C
cinta membutuhkan ketulusan
G
dan pengorbanan

[bridge]
F D
satu keagungan cinta
tak terpadamkan
F Am G
mengapa semua ini harus terjadi
[END Bridge]

(Chorus)
Am F C
tanya hatimu benarkah dirimu
G
masih mencintai aku
Am F C
bukankah dahulu kau mau menunggu
G
pernyataan cinta dariku

Am F C
tanya hasratmu benarkah dirimu
G
masih membutuhkan aku

Am F C
bila tak berubah bicara padaku
G
kepastianlah yang ku tunggu

{break}
Am F Am F

Am F C
keindahan dalam bercinta
G
tidaklah mudah
Am F C
cinta membutuhkan ketulusan
G
dan pengorbanan

[bridge]
F D
satu keagungan cinta
tak terpadamkan
F Am G
mengapa semua ini harus terjadi
[END Bridge]

repeat Chorus

(Lead) Am F Am F
Am F C G
Repeat Chorus

M NASIR - Bonda

Album: Canggung Mendonan (1993)

CaddG
E|---3---|
B|---1---|
D|---0---|
G|---2---|
A|---3---|
E|---x---|

Intro: CaddG (4x until accoustic guitar solo start)
C F C-G-C (2x)
C
(Verse 1 )
C
Mengapa kanta ini masih berkaca
Dm C#
Sedangku telah pun terima di dalam redha
Dm C#
Segala kepahitan
G
Pengalaman menjadi penawar
C
Mengejar impi ke pintu syurga

(Verse 2)
Am Em F C
Duhai bonda bilakah akan
Am Em F
Ku kecapi kasturi
Dm G Dm G C
Penebus maruah dan semangat lama

(Verse 3)
C
Mengapa sinar neon dan gedung indah
Dm C#
Kotaraya yang menjanjikan sejuta rasa
Dm C#
Sejuta haruman
G
Kini menjadi penjara jiwa
C
Ku yang merindukan ketenangan

(Verse 4)
Am Em F C
Duhai bonda hari-hariku
Am Em F
Kini berlalu bagaikan bahtera
G
Tanpa layar dan kemudi


chorus:
C
Bonda
Em F G
Akhirnya terbongkar jua rahsia
C Em
Tangisan dan gurindam
F G
Keramat kasih sayang
F G F G C
Keramat kasih sayangmu


solo: A D G-A-D
D D G-A-D.....
at this point accoustic guitar solo comes in
Am Em F G C

Repeat chorus
Repeat verse 3 and 4

Repeat chorus with this variation:

C
Bonda
Em F G
Akhirnya terbongkar jua rahsia
C Em F
Tangisan dan gurindam
G
Keramat kasih sayangmu
F G F G C
Keramat kasih sayangmu

C
Bonda
Em F G
Saat dan pertemuan semula
C Em F
Kita kali ini
F G
Akan ku abadikan
F G F G C
Keramat kasih sayangmu

C
Oh...bonda...
Bonda...

**lagu nih mmg payau

EXIST - Julia

G C
Tegak ku berdiri sepanjang malam
G C
Mengintai dada langit yang tersergam
Am D
Demi meniti doa dan impian
Bm Em
Di saat melintas sang kelodan
C D
Kau di sisiku sentiasa
G
Julia


[chorus] 1
C D G
Ku dambakan kita hidup bersama
C D G
Sepasang kekasih teman yang setia
C D Em
Asal kan kau sudi ku kan bahagia
C G Am
Kerna ku percaya jiwa kita
G D
Satu tak terpisah
G
Julia


G C
Biar malam mengundang hujan
G C
Hadiahkan jutaan rintangan
Am D
Niat yang asal tetap kan ku kotakan
Bm Em
Hendaknya hajat ku kesampaian
C D
Kau di sisiku sentiasa
G
Julia



[chorus] 2
C D G
Ku dah coba hidup tanpa dirimu
C D G
Terbukti duniaku haru biru
C D Em
Mudah hilang punca dan arah tuju
C G Am
Fikiran meracau tak menentu
G D
Emosi terganggu
C
Hari ku kelabu



Am
Bantulah aku bantulah oh Julia
C Em
Katakanlah padaku kau juga sama
Am
Sama merasa seperti ku Julia
C D
Kita menjejak erti cinta yang sama ooh oh
oh



G – G/F# - E – D – C – D -G

(ulang Chorus 2)


C D
Mengapa bisa jemu
C D
Mengapa bisa rindu
C D G
Mengapa bisa jadi begitu

ZAINAL ABIDIN - Hijau

C G F
Bumi yang tiada rimba
G Am
Seumpama hamba
F G C G F
Dia dicemar manusia
G Am
Yang jahil ketawa

C G F
Bumi yang tiada udara
G Am
Bagai tiada nyawa
F G C G F
Pasti hilang suatu hari
G Am
Tanpa disedari

lalalalaa..

C G F
Bumi tanpa lautan
G Am
Akan kehausan
F G C G F
Pasti lambat laun hilang
G Am
Duniaku yang malang

C G F G
Dewasa ini kita saling merayakan
C G F G
Kejayaan yang akhirnya membinasakan
F Am C G
Apalah gunanya kematangan fikiran
C G C G F
Bila di jiwa kita masih lagi muda
Am
Dan mentah
G C
Ku lihat hijau

lalalalalala..uhhyea..


*CHORUS*
C G
Oh..anok-anok
F G C
tokleh meghaso mandi laok
F G Cadd9
Besaing,maing ghama-ghama
C G F G
Ale lo ni tuo umurnyo bejuto
C
Kito usoho
G F G
Jauhke dari malapetako
C G F G
Ozon lo ni koho nipih nak nak aghi
C
Keno make asak
G F G
Hok biso wei,pasa maknusio
C G F G
Seghemo bendo-bendo di dunio
C G
Tokleh tehe
F G
Sapa bilo-bilo

C G F
Bumiku yang kian pudar
G Am
Siapa yang melihat
F G C G F
Di kala kita tersedar
G Am
Mungkinkah terlewat


C G F G
Dewasa ini kita saling merayakan
C G F G
Kejayaan yang akhirnya membinasakan
F Am C G
Apalah gunanya kematangan fikiran
C G C G F
Bila di jiwa kita masih lagi muda
Am
Dan mentah
G C
Ku lihat hijau


Korupsi,opresi,obsesi diri
Polusi,depressi,di bumi,kini

Korupsi,opresi,obsesi diri
di bumi,kini (x3)

*CHORUS*
C G
Oh..anok-anok
F G C
tokleh meghaso mandi laok
F G Cadd9
Besaing,maing ghama-ghama
C G F G
Ale lo ni tuo umurnyo bejuto
C
Kito usoho
G F G
Jauhke dari malapetako
C G F G
Ozon lo ni koho nipih nak nak aghi
C
Keno make asak
G F G
Hok biso wei,pasa maknusio
C G F G
Seghemo bendo-bendo di dunio
C G
Tokleh tehe
F G
Sapa bilo-bilo....

M NASIR - Anak-anak Kita

Anak-anak kitakah yang berlari telanjang

Di bawah mentari sumbing

Sambil bernyanyi lagu

Ketakutan hari-hari ini


Anak-anak kitakah yang memikul beban

Kesilapan kita

Hingga dia tak kenal

Budaya canggung bangsa sendiri


Selamatkan anak kita

Dari padang jerangkap samar

Selamatkan anak kita

Orde baru politikus usang


Anak-anak kitakah yang bermain

Di hutan belukar

Dengan senapang kayu ubi

Cambah tak kenal bahaya


Anak-anak kitakah yang tak tahu nak pulang

Bila petang kerana terlalu mabuk

main lastik Dan berpistolan

Pistol-pistolan


Jaga-jaga anak kita

Jangan sampai jadi hamba

Jaga-jaga anak kita

Kita ini orang merdeka


Panggillah mereka pulang

Ayah nak ajar

Tentang kurang ajar

Jadi mereka takkan sendiri lagi


Panggillah mereka pulang

Ayah nak ajar

Tentang kurang ajar

Jadi mereka takkan dimomok lagi


Fikir

Selamatkah kita di tangan tukang karut itu

Fikir

Selamatkah kita di tangan dalang wayang itu

Fikir

Selamatkah kita di tangan ahli koporat itu

Fikir

Selamatkah kita di tangan doktor jiwa itu

Fikir

Selamatkah kita di tangan pakar kitab itu

Fikir

Selamatkah kita di tangan tuhan-tuhan

22 February 2010

Diari 2 - Sejenak Aku Di Kuala Lumpur



Salam semua kepada my fellowship,


Pada hari Sabtu 20 Feb 2010, aku ke KL dengan bakal isteri aku. Tujuan ke sana nak amik barang adik dia yang belajar kat UIA Asasi di.. di mana ek? Aku pun tak ingat.. Petaling Jaya kot.. ermm maybe. Tak biasa dengan area KL. Di samping itu, tujuan aku ke sana juga untuk mengedarkan Kad Kawin aku pada kawan-kawan ofis di Jalan Duta dan Pandan Indah. Jadi, dalam perjalanan tu kami ada satu tentatif iaitu pergi kenduri@makan pulut(kalau bahasa orang Terengganu) kawan dia di Teluk Intan. Kami bertolak lebih kurang dalam dalam pukul 11 pagi.


Tanpa membuat minor checking seperti bateri kereta, tayar dan air radiator, kami pun tiba ke destinasi kami di kawasan yang menjadi aktiviti kami untuk waktu itu. Setelah selesai, lebih kurang dalam pukul 1 tengahari kami pun bertolak ke KL untuk mengejar masa yang suntuk untuk berjumpa Abang Kamsani (sebab nak bagi kad kawin). Abang Kamsani ni pula ada hal dalam pukul 2 petang. Apa lagi, aku pun… jangan risau, tatatertib dijalan masih aku patuhi dan aku masih memandu dalam keadaan 110 km/j. :-D.

Air Bateri kering terus. Apa lagi, top-up la air tu.
Masa ni aku lenjun tak ingat. Panas terik.



Sebelum masuk highway, kami singgah di .. (aku terlupa nama tempat tu). Nak buang hajat apa yang patut. Sudah selesai, kami masuk kereta tiba-tiba kereta aku tak boleh start. Ahh sudah… Nasib baik kawasan stesen minyak. Aku buka bonet kereta dan check apa yang patut. Heh, dah ku agak.. Bateri basah ni lupa nak refill (bukan salah aku). Aku pun pergi la beli air bateri. Dah refill dan sekali pulas je kunci kereta tu, deruman kereta pun segar bugar didengari. Selamat satu bab.


Dalam perjalanan, kereta yang aku naiki ni macam jerking. Macam power tak cukup je. Bukan sekali jadinya, 3 kali. Kali ketiga tu terus aku singgah di R&R Ulu Bernam. Aku dah refill air bateri tadi tapi apa hal pulaknya. Kali ni aku tak bukak bonet kereta. Nak marah pun ada. Masa yang aku kejar tak dapat ku penuhi. Aku suruh tuning aku call syarikat insuran suruh hantar bateri tapi sambil tu aku pergi ke Stesen Minyak kat R&R situ. Jauh jugak berjalan. Sampai stesen minyak tu (nak cari bateri kereta), barang yang dihajati takde. Syarikat insuran pun akan telefon balik sebab nak confirm balik harga bateri. Sesambil tunggu syarikat insurant u call, aku pun bukak bonet kereta. Waktu tu tengah panas terik. Aku rasa macam aku dah main Basketball dah. Peluh tak habis-habis keluar. Air peluh kat muka ni dah macam air paip yang keluar(maksud aku air peluh tu tak putus la). Aku tengok soket kat bateri tu longgar. Mungkin ni kot punca power tak sampai. Terus aku tekan soket tu. Alarm berbunyi. Off alarm, start kereta; hidup.Settle satu masalah tapi dah rugi masa dah. 30 minit terbuang macam tu jer. Syarikat insuran pun call nak bagi harga barangan tersebut tapi kami menolaknya. Alasan -> cari alternative lain. Bagus tak alasan ni? ;-p. Kene tolak secara lembut nanti pihak insuran marah.

Aku berjumpa dengan Kamsani@WiteSakura. Edar kad kahwin.

Sambung perjalanan dan kami terus ke Sungai Buloh untuk berjumpa dengan Abang Kamsani ni(dah pukul 4 dah masa ni). Kami tunggu di kawasan roundbout. Dia pun sampai dan aku terus kirim barang-barang aku kat dia. Nak suruh dia kirimkan kat semua orang (member office) KL. Dapat la bersembang kejap dengan Abang Kamsani. Ada dalam 10 minit. Semua data telah di compile dalam otak, tiba-tiba satu tentatif wujud on the spot. Malam pukul 9, nak lepak kat kedai makan area Selayang. Aku 50-50 tak berani janji sebab kena settle hal aku dengan tunang aku dulu. Selepas itu, masing-masing pun beredar.


Gambar 2 di atas : Aku, Aida & Aima makan di Restoran Teppanyaki. BEST!!
Gambar 2 di bawah : Di IKEA. First time pergi. Saja amik beg kuning tapi
tangan gatal nak isi barang dalam beg tu. ;-p. Bayar ler jawabnya.

Adik dia, namanya Aima(bakal adik ipar aku). Nama penuh aku lupa. Ahaks ;-p. Dia ada exam petang tu sampai pukul 5.30 petang. Final Exam untuk asasi. Dia suruh kami bersiar-siar dulu. Erm, mana nak pergi ye. IKEA?? Yes IKEA. Aku tak pernah masuk IKEA lagi. Apa lagi, terus ke sana. Boleh la sikit-sikit cari barang-barang rumah(untuk rumah kami nanti). Dah sampai, terkejut jugak. Besarnya IKEA ni. Satu hari jalan pun tak habis(ni kalau orang yang nak survey semua barang punya). Teliti satu demi satu barang, boleh tahan jugak harganya. Barang berjenama la katakan. Kalau macam ni, inter-window shoppinglah. Tengok saja barang-barang yang ada dan akhirnya jumpa jugak barang-barang yang ada SALE. Aku dan tunang aku beli apa yang mampu saja(kuali, periuk, senduk…). Masa berlalu dengan pantas dan kami dikejutkan dengan panggilan telefon. Ok, kami nak ke UIA ambil Aima. Selepas kami ke Mid Valley dan bertujuan nak makan Makanan Jepun, Teppanyaki. Makanan ni diorang masak depan kita. Tapi kepada pe-anti² sayur(tak makan sayur), rugi makan kat sini sebab sayur memang banyak sangat. Makanan dan jisim seimbang la katakan.



Masa pukul 8 malam, sudah sampai masa untuk hantar Aima balik ke kampus. Selesai hantar dia, aku pun telefon Abang Kamsani untuk berjumpa malam ini seperti yang dijanjikan, Selayang. Kata beliau, Abang Farid pun ada sekali. Rupa-rupanya memang tempat lepak diorang pada hari minggu. Aku pergi ke Sungai Buloh semula sebab nak ikut Abang Kamsani. Aku mana ler tahu tempatnya. I’m Outsider. Gaijin. Tiba di area Sungai Buloh, Abang Kamsani pun sampai juga. Aku ikut dia ke destinasi berikutnya. Sudahlah malam, bawa kereta laju. Aku kat belakang ni terkontang-kanting dibuatnya. ;-p. Tapi, ikut tetap ikut. Tatatertib jalanraya mesti mahu jaga juga.



Dari kiri : Farid@Qristina, AKU, Kamsani@WiteSakura

note : Diorang bukan Mak Nyah tau. Hahahahahahaha

Setibanya kami di kawasan tersebut, Abang Farid dan Tauke Kedai Makan tu tengah rancak tengok MUvsEVERTON. Aku pun salam diorang. Farid tengah kuhsyuk tengok game. Tak nak kacau. Tapi, aku kacau jugak.. aku sorak kuat-kuat. GO EVERTON GO!!!Abang Kamsani terus sapa aku. Aku tahu dia Fan MU pastu dia beritahu aku yang sini memang FAN MU punya port. Ahaks, satu langkah yang kurang bijak telah aku lakukan. ;-p. Sembang punya sembang dengan diorang ni sambil memperkenalkan tunang aku kat diorang. Sedar-sedar dah pukul 11 malam. Aku nak balik Ipoh ni. Masih jauh lagi perjalanan aku. Kebetulan semua dah nak beransur pulang, aku pun mengiyakan saja. Aku pun nak pulang juga. Pulanglah aku pada malam itu dengan penuh berhati-hati. Mata sudah mengantuk. Akhirnya, selamat sampai jua kami di Ipoh pada pukul 3 pagi. Bawa kereta slow jer, out of servis dah mata ni.

Hehe, sekian dari aku untuk kali ini…

21 February 2010

Diari 1 - Rafting@Berakit



Salam semua..

Pada 3 tahun lepas, aku ada pergi rafting. Rafting? Ape tuh rafting? Raft maksud dia rakit so kalau rafting = berakit. Tapi ni bukan raft ala2 buluh gitu. Raft moden, pakai angin dan boleh dikatakan sukan extreme. Tak percaya, nanti ada aku kepilkan gambar dibawah.

Terlupa pulak, aku keje kat Ipoh. So, kawan-kawan ofis(tak penah tengok muka pun) di KL ajak pergi rafting kat Sungai Ulu Bernam kat area UPSI sana tu. Aku pun join la buat pertama kalinya aktiviti tu. Dah settle semua bayaran dan tibalah waktu dijanjikan. Tarikh aku tak ingat(hahahahaha-terlupa la.. 3 tahun lepas nye citer ni). Almaklumlah, aku sorang jer dari Perak dan diorg semua dari KL. So, kami berjumpa di susur keluar "highway" Ulu Bernam. Mula-mula segan jugak la aku tak kenal diorang ni. Tapi diorang ni sporting. Aku perhati, aku kenal sorang mamat ni. Aku tanya dia "Chocrain ke?". Dia terkejut. Kahkahkah, dia pun tak perasan aku. Aku junior dia masa sekolah kat Teknik Taiping dulu. Nama dia nie, Shah Faisal Asbollah(kalau tak salah aku). Senior se-dorm lak tuh. Boleh mamat ni lupa lak kat aku. Tapi takpe, dia lama-lama ingat ler tu.

Kami pun semua tunggu Touring Guide dari tempat rafting tu. Sekejap je, diorang pun sampai. Lepas tu, kami bertolak ke destinasi yang dijanjikan. Jauh nak mampus!!! Hahaha, nasib baik aku isi minyak motor full. Aku sorang jer naik motor, yang lain naik keta. Dah sampai, kami semua diarahkan untuk tukar pakaian sukan(ye la, nak raftingkan) dan bersiap untuk kene lecture. Takde la, bukan lecture tapi briefing tentang keselamatan tentang sukan Rafting ni.


Masa dengan taklimat tentang sukan rafting. Ye ye je dengar semua.
Ada tido pun ada ;-p


Lepas dah dengar semua teguran-teguran dan nasihat-nasihat tak GUIDER ni, bermulalah kisah debaran jiwa. Jantung berdegup kencang semua tuh. Angkat raft reramai pun pun raft tuh berat. Muka semua pucat masing. Kami masa ada 2 group buat rafting nie mewakili Organisasi masing-masing. So, agak ramai jugak ler masa tuh. Ada yang gelak ketawa, ada yang tak cakap pun ada(berdedar@takut). Aku pun takut jugak tapi maintain. Hahahaha!!! Satu raft boleh muatkan 7-10 orang. Ada jugak ler 8 raft(kalau tak salah aku). Satu demi satu raft dilepaskan. Hati aku tetiba berdebar kuat. Mana taknya, first jeram diorang dah menjerit kaw-kaw punya. Jeram tu nampak takde bahaya tapi bila raft lalu jer kat situ, wow, bahaya jugak. Raft aku last sekali. Paham-paham jer la, ada lapan raft. 7 raft dah jalan dulu. Menjerit tak ingat-ingat punya. Kalau jeritan perempuan tu, biasalah didengar. Ni lelaki pun menjerit, ape cerita?? Lelaki jerit cam perempuan, ahahaha.. macam mak nyah tau..!! hahaha.. Nak tergelak bila aku tulis benda ni balik kat sini.

Ni la jeram pertama kami redah tu. Tengok muka memasing.
Muka GanaZ tapi bila keaadan macam ni, jadi manja@comel pulak. ;-p



Tibanya raft aku n kengkawan lak. Fuh, memang cuak jugak gak masa tuh. Tak boleh nak control dah. Lepaskan semua yang ada, apa lagi.. jerit la jugak.. warghkahkahkah. Lepas babak pertama, semua raft tunggu raft kami, sebab kami last, so memang kami pulak yang akan berjalan dulu untuk jeram berikutnya. Jeram yang berikutnya tak boleh nak bayangkan. Tinggi ke, rendah ke, macam-macam le dalam kepala aku. Tetiba Guider bagi tau, jeram ni bahaya sikit. Apa lagi, terus laju jer degupan jantung aku. kehkehkeh.. aku post gambar ni kat bawah yer..

Nampak tak, jeram ni diorang kata Level 4 punya difficuilty. Aku tak tau apa diorang cakap. Masih baru lagi dalam sukan rafting. Pastu diorang explain la maksud dia. Ada 5 Level difficuilty untuk jeram-jeram nie. Lagi tinggi nombor dia, lagi risiko@best. ;-D.. Bayangkan gambar sebelah ni dah Level 4 punya.. ahahaha..memang masa nie, aku yang bertopi biru tuh.. tercampak kat depan.. nasib baik tak cium batu kat depan tuh.. ;-p. Member yang kat depan tu, dah tenggelam habis dah, tapi keadaan terkawal dan kami selamat semuanya. Tak percaya??

Ni buktinya yang kami semua selamat. Heh, masa ni kami celebrate untuk jeram ni. Memang dahsyat sungguh jeram ni. Member aku ni kaki rafting, pada mulanya dia nampak biasa jer. Macam tak gembira dari jeram pertama, tapi bila lepas jeram ni, dia senyum tanda kepuasan. Aku pun rasa puas jugak masa ni. Bertopi biru tu aku la, dan depan aku tuh la yang aku cakap senior aku tuh. Leh pulak satu bot ngan aku. Depan n Belakang itu Guider atau dikenali sebagai Skipper. Orang asli kalau tak salah aku. Giliran kami pulak tunggu diorang semua turun dari jeram. Macam-macam gelak tawa masa tu. Seronok...

Dah settle semua dan tiada siapa yang mengelami tekanan hidup atau insiden yang tidak diingini berlaku. Sorakan-sorakan dari setiap raft membuatkan aktiviti ini lagi meriah dan bertenaga kembali. Sebenarnya, main benda ni letih tau. Walau reramai dok dalam raft tuh, ada yang mengelat tau. Macam dayung jer pendayung tu, padahal dayung tuh potong air. Aku perhati je masa tuh. Biasa ler, orang baru. hehehehe.. Bermula lah episod raft rangkut kat batu sebab air tak dalam, raft sangkut kat celah-celah batu sebab laskar-laskar raft lambat bertindak termasuk lah aku. hahahaha.. ada banyak command dari Skipper ni. Sekejap kami semua bergerak depan bot. Himpit beramai-ramai sebab nak bagi raft tu tak sangkut. Korang boleh bayangkan tak? Macam ni, dia sama je macam orang sumbat gol. Pastu player tu pergi hujung padang baring@meniarap dan yang lain semua dok lompat atas dia sambil terjun-terjun lagi. Memang yang bawah tu lemas. Memang kenkadang aku pun dok bawah, lemas di atas bot yang tiada air. Hahahahaha.. Ada jugak masa tuh aku terjatuh dari raft, sorang nak angkat aku(si Lan) tak dapat. Skipper belakang tolong angkat sekali pun tak ternaik jugak aku. Last2, 4 orang angkat aku. Hehehe.. masa tuh aku tergelincir jatuh. Biasa le tengah seronok.. hehehehe


Dan akhirnya,
Jeram terakhir mengumpul seribu satu kenangan manis untuk aku dan kengkawan lain yang dalam raft aku sekali. Kenapa? Lihat gambar di bawah.



Waktu ni, salah seorang kawan kami terjatuh dalam jeram ni. Nasib baik aku sempat pegang life jacket dia(masa tu, dia dah dalam jeram). Aku pegang kuat life jacket dia sambil tuh mintak tolong kat orang lain. Nasib baik si Lan amik tindakan yang cepat. Cuba bayangkan kami semua dalam raft, dia kat dalam air+batu+kene gelek ngan raft lagi.. hehehe.. Berdarah-darah ler jugak mamat ni, siap mengeletar lagi. Aku tanya kat dia, sakit ke?? ahahaha... dia jawab, sakit ler.. ahahaha.. no comment masa tu. Aku cuma bayangkan kalau aku berada tempat dia. Berapa orang nak angkat aku nanti? Hahahaha.. dah le waktu jeram lak tuh. Time raft bergerak laju.
Tapi, semua ok dan itu final jeram kami habislah sesi White Water Rafting kami. Tapi ada jugak yang tak nak turun raft tu. Nak main lagi, hehehehe.. aku pun sama. Ye la, first time main benda ni.

Kami semua naik darat tunggu pengangkutan datang untuk bawak kami ke tempat diorang. Sempat jugak la kami bergambat di kawasan perkampungan orang asli. Memang tempat asli kat sini.. yang aku rafting selepas ni pun tempat orang asli jugak, tapi biarlah aku citer ni kasi habis dulu.




Lepas tu, reramai naik lori balik semula ke tempat@ofis diorang. Sebaik je sampai, semua pergi mandi dan siapkan diri. Mandi semua stok lama-lama punya. Ya, sebab perlu mandi lama nak bagi otot-otot kasi rest dan kalau boleh kasi sejuk betul-betul sebab nak kurangkan minor injury(kalau ada). Lebih kurang macam Minor Heal. Dah settle semua, kami disajikan makanan yang dianjurkan oleh pihak penganjur. Sorang-sorang pak lahap. Lapar brader... Dah habis makan, maka berakhirlah akhir aktiviti kami seperti yang terjadual dalam tentatif kami.
Masing-masing berangkat pulang dan aku tak lupakan peristiwa dan kenangan manis ni.

Nota : Masa ni la aku kenal Farid@Qristina, jumpa senior aku(shah), kenal johnny, kenal Lan Hadi, dan... aku tak ingat... hehe



19 February 2010

Dalam Sungai Ada Sungai

Ya Allah! Hebatnya ciptaan Allah S.W.T……..
Wonderfull….

Dalam Sungai Ada Sungai?
Elok je mengalirnya. Siap ada tebing sungai lagi.


Penyelam sedang meranduk anak 'sungai'.

Jumpa anak sungai dalam sungai.


Cehh tak tau nak kata apa lagi lar cam nie...
kagum nengoknya.

Kat mana 'sungai' ni? Ianya terdapat di satu tempat di Cenote Angelita , Mexico. Di sana terdapat gua yang di dalamnya terdapat sungai air tawar jika kita menyelam sedalam 30 metar. Namun begitu jika kita menyelam sedalam 80meter maka kita akan dapati satu sungai yang terdapat di bawah sungai berkenaan yang berair masin. Ianya benar-benar meyerupai sebuah anak sungai yang mengalir di bawahnya. Rupa bentuk pokok-pokok jelas dari batang dan ranting pokok dari atas dataran yang tenggelam di dasarnya. Penulis pernah menyelam sedalam 80 meter ‘Scuba Diving’ di Pulau Perhentian sewaktu berkhidmat dengan LKIM, boleh merasai bila melihat gambar berkenaan. 80 meter sebenarnya tidaklah begitu dalam namun kita akan merasai kesejukan air berlebih lagi jika ianya air tawar. Yang anehnya air masin berkenaan seolah-olah tidak bercampur dengan air tawar sungai berkenaan. Ianya mengalir seperti sungai-sungai biasa dipermukaan membentuk dan mengalir seperti biasa. Para pengkaji mengatakan bahawa ianya bukan sungai tetapi ianya adalah lapisan hidrogen sulfida.

Namun di sisi kita ianya sebahagian dari tanda-tanda kehebatan ciptaan tuhan yang juga bersabit dari firman diatas.
Al-Quran : Ar-Rahman 19-21
[19] Ia biarkan air dua laut (yang masin dan yang tawar) mengalir, sedang keduanya pula bertemu;
[20] Di antara keduanya ada penyekat yang memisahkannya, masing-masing tidak melampaui sempadannya;
[21] Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?

Miracle!!!
Wallahualam

Ketawa Penawar Duka - cerita rekaan sahaja ;-p

HARGA ROKOK AKAN DINAIKAN KEPADA RM 50.00 SEKOTAK... BANYAK KEBURUKAN DRP KEBAIKAN.

KEBAIKAN - KERAJAAN MALAYSIA AKAN MENDAPAT BANYAK INCOME HASIL CUKAI YANG TINGGI SEBAB DIORANG TAHU RAMAI RAKYAT YANG XLEH BERHENTI AKAN STILL ISAP ROKOK.

KEBURUKAN - RAMAI AKAN MENJADI PENCURI, PEROMPAK, PERAGUT, PEMBUNUH DAN RAKYAT AKAN DTIMPA KSUSAHAN TERUTAMA PENGANGGUR DAN MAMAT YANG TAK BEKERJA.. MESTI MENJADIKAN TABIAT CURI OR RAGUT SEMATA2 NAK DAPATKAN ROKOK.

FIKIR2KAN LAH... SEBAB KENAIKAN HARGA BUKAN JALAN PENYELESAIAN YANG BAIK! PALING TERUK KALAU...baca di bawah

HUHUHUhhuhuhu, kesian kaum wanita...boleh dapat kanser!!!!!!!!!!

Beribu-ribu kaum wanita telah mendapatkan rawatan pesakit luar manakala terdapat juga yang dirujuk kepada rawatan kecemasan akibat puting payu dara yang lebam dan kempis. Mengikut kajian pihak NGOK, sindrom ini adalah diakibatkan oleh kesan kenaikan cukai tembakau dan menyebabkan perokok telah berhenti merokok terus. Oleh itu mereka yang ketagihan puting rokok telah menukar tabiat selera kepada puting isteri mereka.

"Mula-mula makcik suka pakcik buat macam tu. Dah lama dah pak cik tak buat macam tu" kata Makcik Kiah.

"Tapi ni dah kira melampau. Lepas makan je nak isap. Sampai anak kecik makcik pun komplen tak nak isap susu badan lagi sebab bau jering"

"Sakit puting akak ni dik, ada ke lepas makan sambal belacan dia nak isap?? paneh puting akak" keluh Kak Melah.

"Sekarang ni puting dah terpanjang sikit, akak kena tukar anak baju sebab dah tak berapa selesa" komplen Kak Zizah.

"Abisssss nak buat camana, harga rokok naik. Abang terpaksa leeee buat macam tu nak lepas gian" kata Pak Karim.

Badan bukan Kerajaan - NGOK berkata menurut bancian serta kaji selidik yang dijalankan kes ini akan mengakibatkan kerugian berbillion ringgit setahun kerana sektor kedai makan dan restoran akan ditutup kerana lelaki lebih suka makan kat rumah sebab depa senang nak isap puting isteri…oleh itu fikir2kanlah… Wahai sekalian……


MORAL : BIARKAN LA PENGHISAP ROKOK NI TERUS MENGHISAP ROKOK.. JANGAN DISEKAT KEMAHUAN MEREKA.. NANTI ADA YANG MERANA.. HEHE ;-p

Yakinkan Aku

Kemilauan bintang kau hadir
Indahnya tika bersama
Kini aku sendirian
Detik dulu terleka

Sanggup ku terima dirimu
Sanggup ku hidup bersamamu
Kaulah sinarku, sinarku

c/o
Yakinkan ku
Perasaan ku kamu
Yakinkan ku
Kaulah cahya ku

Yakinkan ku
Perasaan mu aku
Yakinkan ku
Kaulah hidup ku

Tetap ku lari sembunyi
Mendakap ribu rahsia dihati
Yang ku tahu hanyalah
Di depan ku ada kamu

Sanggup ku terima dirimu
Sanggup ku hidup bersamamu
Kaulah sinarku, sinarku

c/o
Yakinkan ku
Perasaan ku kamu
Yakinkan ku
Kaulah cahya ku

Yakinkan ku
Perasaan mu aku
Yakinkan ku
Kaulah hidup ku
_________________________________________________________

Lirik : Watie@Tutie
Lagu : Zool


Note : Lagu dah siap lama dah tapi line-up jer takde main lagu nie. ;-p

Disebalik filem LOTR

Aku nak katakan filem ni seronok? Yes, memang menghiburkan. Grafik/efek cantik dan jalan cerita memang menarik tapi musykil tentang satu benda,"Double Meaning".

Pengarah filem luar seperti Spilberg(betul ke aku eja ni) ni banyak menghasilkan filem² yang bermutu tinggi. Tapi perasan tak makna/simbol karakter disebalik filem ni?
Aku boleh bagi hint jer dan kalau boleh korang semua cuba tengok balik cerita LOTR ni.

Human/Dwarf/Elf = American/Europe
Hobbit = Asian
Orc = Yahudi
Eye of Sauron = Dajjal
The One Ring = Al-Quran

Selamat Mencuba!!!

18 February 2010

Open Letter to Tarja Turunen (Nightwish)

Dear Tarja,

It’s time to choose whether the story of Nightwish ends here or whether it will still continue an undetermined period of time. We’ve been working with this creation for 9 years and we are not ready to give up yet. Nightwish is a way of life, something to live for, and we’re certain we can’t let it go.

Equally certain is the fact that we cannot go on with you and Marcelo any longer. During the last year something sad happened, which I’ve been going over in my head every single day, morning and night. Your attitude and behavior don’t go with Nightwish anymore. There are characteristics I would never have believed to see in my old dear friend.

People who don’t talk with each other for a year do not belong in the same band.
We are involved in an industry where the business-side of things is a necessary evil and something to worry about all the time. We are also a band which has always done music from the heart, because of friendship and the music itself. The mental satisfaction should always be more important than money! Nightwish is a band, it’s an emotion.

To you, unfortunately, business, money, and things that have nothing to do with those emotions have become much more important. You feel that you have sacrificed yourself and your musical career for Nightwish, rather than thinking what it has given to you.

This attitude was clearly shown to me in the two things you said to me in an airplane in Toronto: "I don’t need Nightwish anymore." and "Remember, Tuomas, that I could leave this band at any time, giving you only one day’s warning in advance".

I can’t simply write any more songs for you to sing.

You have said yourself that you are merely a "guest musician" in Nightwish. Now that visit ends and we will continue Nightwish with a new female vocalist.

We’re sure this is an equally big relief to you as it is for us. We have all been feeling bad long enough.

You told us that no matter what, the next Nightwish album will be your last one. However, the rest of us want to continue as long as the fire burns. So there’s no sense in doing that next album with you, either.

The four of us have been going over this situation countless times and we have realized that this is the thing we want to do in life. It´s all we can do. In December 2004, in Germany, you said that you will never tour again for more than two weeks at a time. You also said that we can forget about U.S. and Australia because the fees and the sizes of venues are too small.

In interviews I’ve mentioned that if Tarja leaves, that would be the end of the band. I understand that people will think this way. Nightwish is, however, a scenery of my soul and I’m not ready to let go because of one person. A person who wants to focus her creativity to somewhere else, a person whose values don’t match mine.

We were never bothered by the fact that you didn’t participate in writing/arranging songs, you never in 9 years came to rehearse the songs with us before going to the studio. Not the fact that while on tour you always wanted to fly, separately from us with your husband. Not the fact that you are an undisputable front image of the band.

We accepted and felt ok about everything except greed, underestimating the fans, and breaking promises. It was agreed by the five of us that Nightwish would be the priority in everything that we do during 2004-2005. Still so many things were more important to you. The ultimate example being the already sold-out show in Oslo, which you wanted to cancel because you needed to rehearse for your solo concerts, meet frieds and go to the movies. Those were the words Marcelo used in an e-mail explaining the cancellation. This being just one example of so many. I couldn’t think of a worse way of being selfish and dismissing our fans.

Nightwish is a way of life and a job with many obligations. To each other and to the fans. With you we can’t take care of those duties anymore.

Deep within we don’t know which one of you drove us to this point. Somehow Marcelo has changed you from the lovely girl you were into a diva, who doesn’t think or act the way she used to. You are too sure of your irreplaceableness and status.

It’s obvious that you blame your stress and misery on us four. And you think we don’t respect or listen to you. Believe us; We have always had the uppermost respect towards you as a wonderful vocalist and as a friend. And very often during the past couple of years the plans were made according to your decisions only. You were always the only one who wanted more money from the shows.

This "compensation and more money from everything" -attitude is the fact that we are most disappointed of!
We wish that from now on you will listen to your heart instead of Marcelo. Cultural differences combined with greed, opportunism and love is a dangerous combination. Do not wither yourself.

This decision is not something we are especially proud of but you gave us no choice. The gap between us is too wide. And the decision is made by us four unanimously. We are beyond the point where things could be settled by talking.

All the best for your life and career,

Tuomas

Emppu Jukka Marco

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...