Fellowship of My Blog

nuff

19 February 2010

Disebalik filem LOTR

Aku nak katakan filem ni seronok? Yes, memang menghiburkan. Grafik/efek cantik dan jalan cerita memang menarik tapi musykil tentang satu benda,"Double Meaning".

Pengarah filem luar seperti Spilberg(betul ke aku eja ni) ni banyak menghasilkan filem² yang bermutu tinggi. Tapi perasan tak makna/simbol karakter disebalik filem ni?
Aku boleh bagi hint jer dan kalau boleh korang semua cuba tengok balik cerita LOTR ni.

Human/Dwarf/Elf = American/Europe
Hobbit = Asian
Orc = Yahudi
Eye of Sauron = Dajjal
The One Ring = Al-Quran

Selamat Mencuba!!!

4 comments:

  1. dasyat tahap pemikiran kamu..
    eheh movie apa lagi ada arr??

    ReplyDelete
  2. erm... takde.. nak kaji amik masa lama..
    hehe.. tak rajin tengok movie..

    ReplyDelete
  3. why the one ring tu quran yer?? yg lain sy setuju tp pendapat sy the one ring tu adalah kuasa/harta.
    bagaimana kuasa/harta tu menggoda manusia dan menyebabkan bnyak pengorbanan dalam memusnahkan kuasa/harta tu.

    ReplyDelete
  4. sebab amerika & europe ni kuat dengan agama kristian.. so, diorg arahkan org asia nie yang musnahkan ring tersebut iaitu Al-Quran.. al-Quran merupakan kitab penting umat Asia (Islam) dan Yahudi (sbb kebanyakkan rujuk al-Quran).. agenda diorg supaya org Islam sendiri yang memusnahkan Al-Quran tersebut..

    Wallahualam..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...