Fellowship of My Blog

nuff

26 August 2010

MASITAH ZAINI Facebook - Being BUGGED??


Apa komen anda semua?
Kami mengharapkan agar saudari Masitah kembalilah ke pangkal jalan Islam. Janganlah menghancurkan harapan keluarga saudari..





41 comments:

  1. astaga... singapore tu... kot2 dah tertelan Holy Water ke ape..

    ReplyDelete
  2. dah terbukti ramai orang Melayu dah murtad dekat Malaysia nih

    P/S : Dah 3 Kali Dah Macam Nih! Kalau Kali Ke-4 Macam Mana?

    ReplyDelete
  3. betul ke ni..ke cuma scam..saya search fb dia n adik beradik dia takde pon..n some of the friends yang comment also takde pon..is this true..ke sama cam benjamin stephan yang cuba nak menggegarkan negara dengan statement 10000 muslim convert to christian kat johor..walhal benda tu tak betul..

    ReplyDelete
  4. Sedang ramai orang dibarat menyahut seruan illahi, budak melayu ni lak tuli dan buta atas kebenaran illahi. Kesian dia semoga dia diberi hidayah.

    ReplyDelete
  5. agaknya tak lama lagi facebook akan diharamkan

    ReplyDelete
  6. A by-product of brainwash!!
    Shame on her!!
    Pity her family!! :)
    truly disappointing...

    ReplyDelete
  7. Hi, i am very appalled with your publish blogs on this woman who had converted to another religion. Personally I think its her choice that she choose to believe in another religion and thus being a muslim, I believe that we shouldn’t be publishing bout her ‘on her behalf,’ let her do her own broadcasting herself. With you or any other people publishing it, we are actually not protecting her family value or we call it ‘Maruah Keluarga’. In fact we are proving to people out there how naïve / stupid / shallow minded islam can be. We, as the outsider who doesn’t know her personally should just shut up and pray to ourself to ask Allah to show her and including US the right path. Its only through God’s blessing that we get what we want. Should you want to publish such articles, I believe you should also substantiate your supports by saying even though there is one person who converted to other religions but there are more than 10 people that reverted to Islam. Support this group of new muslim and talk about why they revert to islam, with their positive views, we all will understand why Islam is beautiful, just like this lady who converted to Christianity, she is saying how beautiful is her religion and probably she will be a nun perhaps??? Well, all religions are beautiful, but if your emphasis is on Islam than encourage more talk on the beauty of ISLAM rather than condemning about other people.

    As much as we tries to advise her to think bout her family, we should be doing the same that is not to broadcast this for the sake of her family and mind our own business while enjoying our life as a good MUSLIM !!

    Fiza

    ReplyDelete
  8. Well.. precisely my sentiment.. good job to Fiza..

    Ernie.

    ReplyDelete
  9. can you please delete this article? it is causing enough pain already to the family, so no need to add on by publicising this kind of article.

    imagine one of your family member goes thru this kind of thing, and other ppl are publicising it, would u like it?

    thnx

    ReplyDelete
  10. sorry for late replying.. is it Fiza?

    send my regard to her family.. kami di sini(Malaysia) mengharapkan agar saudari Masitah kembali ke pangkal jalan. Sorry again..

    ReplyDelete
  11. As a Muslim we should expose these incident to remind our fellow Muslims. It's our responsibility to get into it, not just minding our own business & enjoying life as u said fiza.

    The blogger exposed this not to put more shame on her family or her relatives. It's just a simple reminder that it could happen to any of us if we have only little faith in Allah and put aside Islamic believes just because it will make look naive/stupid/shallow minded. MasyaAllah...

    Maybe u should open and read more Al-Quran, Hadis & Sunnah and stop being a liberal modern thinking Muslim.

    ReplyDelete
  12. thanks Baroo.. should i repost this again?

    ReplyDelete
  13. kk.. aku buat macam kam cakap.. kasi blur

    ReplyDelete
  14. This whole article may just be a scam and I feel like its not ok for the publisher to post something which is not evidently true. Jaga tepi kain sendiri and this kinda thing should not be posted to a blog like this because like I said it is not sure if this thing did happen. Kalau orang Christian or other religion convert to our holy Islam, I have never heard of any kinda hate post about them but kalau seseorang tu murtad, wahhh bukan main nak malukan nama seseorang itu. Of course dosa besar lah but I believe that religion is a personal choice and I second Fiza's comment.

    Mona

    ReplyDelete
  15. biasalah, orang pandai kutuk jer..tapi tepi kain sendiri tak nak jaga..

    ReplyDelete
  16. btw, baroo..kalau niat tak nak malukan orang, like u say above, then better to censor the photo and name of this lady right? have u ever tot maybe ada orang niat jahat, sebab cemburu ker? padahal dis lady tak buat? have u ever tot about that, baroo and zolraya?? so...when u publish this article is not for information or 'nak sedarkan' orang, but more condemning this lady and her family..please dont spread rumours or gossips...furthermore, its bulan ramadhan..search ur heart n ask urself why u posting this article and whether it is doing anyone any good.

    siti

    ReplyDelete
  17. Malaysia pun dah ramai murtad.Preacher dan pastor pun dah byk melayu.. Ni plak singapore.. Pengajaran untuk rakyat Malaysia.Bersatulah Islam dan Melayu..kalau kita ta knak jadi macam melayu singapore.

    ReplyDelete
  18. Sesiapa pun boleh murtad jika tidak berpegang kepada rukun Islam dan rukun iman.Tak terkejut jika benar mashita zaini murtad.Murtad terjadi antara sebab jauh dgn Allah,syariat Allah dan cara hidup seperti org2 kristian.Tentulah indah kehidupan didunia jika Agama menghalalkan arak dan zina serta bebas berpakaian.jika salah sekalipun tetap tidak dihukum,kerana yg akan di azabkan ialah yesos kratus bukan manusia itu sendiri. So kalau sbg umat islam yg memang tak kuat iman... Comfirm murtad lah..

    ReplyDelete
  19. What Siti said its true. Baroo, a simple reminder is not a whole article. A simple reminder is a one-liner such as 'Sembahyang lah sebelum kamu disembahyangkan'. Take that as an example.

    Mona

    ReplyDelete
  20. Mona
    For someone yg lahir tanpa agama, yes religion IS a personal choice.
    When u r a Muslim, it is not. Kalo murtad tu setakat dosa besar je xpe...do u know what's the sentenced in Hudud?

    Siti
    I don't think i condemn anyone in my previous post.It's just my opinion why the blogger published it.Maybe he should've censored it.But it's his choice.

    Is it rumors? BTW the same thing already circulated on the net.From one person's email to another.I didn't even search her on facebook or googled her.To me it is a one big reminder.

    Sorry to say, org yg ter emo dgn post tu rasanya ada masalah.Sebab post korang2 yg anonymous bernama Fiza,Mona,Siti & nameless are way off pendapat2 org lain yg betul2 dahulukan Islam lebih dari segala2nya.Bukan setakat sembahyang saja Mona, tanggungjwb kita ialah menjaga sesama Muslim.

    Not to be rude...U guys just show everyone how shallow u guys really are as a Muslim.

    -not anonymous-

    ReplyDelete
  21. The reason why religion is a personal choice is because they did not choose to be born a Muslim, Christian or Buddhist. We learn in school and in every social life about the different religions that existed. If because of the society one becomes a murtad then does that mean we can't socialise and open up to the diverse culture out there. And she's Singaporean, we are Muslims BUT we tend to be more open minded and less BUSYBODY! Itu hal orang kalau dia murtad!

    Mona

    ReplyDelete
  22. I am so sorry...there is no such thing as open minded, modern, liberal,free willing Muslims.I was born Muslim and very proud of it.

    Kalo dia murtad maknanya dia defy Allah...that's why i asked earlier...do u know what's the sentenced in Hudud? If u reject Hudud, it means u reject Allah.

    Bile Islam suruh tutup aurat maksudnya tutup aurat.It's a LAW.It's not optional.It's not "i'll do it when i'm ready".

    I feel sorry for u my fren...I really do.I've known a few newcomers Muslims and their faith in Allah and their knowledge about Islam is way totally beyond yours.

    Semoga Allah berikan petunjuk kepada manusia² yg alpa ini...

    ReplyDelete
  23. .... bukan nak busy body ape ker. Ini untuk ummah sejagat. Kalau berfikiran macam tu, susah la. Boleh open minded dalam segala hal tapi kalau dah tahu mana satu optional n mana satu Law/rules, benda ni tak akan jadi. Benda ni rumors atau tak, belum pasti.. tapi ada saya surfing nama dia dah bertukar, Masitah Zaini Robert. Betul ke? Masakan pokok tidak bergoyang kalau bukan angin yang meniupnya.
    Renung2kanlah.

    ReplyDelete
  24. baroo.. well said.. if in hudud, things like this should be exposed to everyone. Pity us that hudud isn't practised in our country. But to the lady's family, Allah beri dugaan dalam bermacam-macam bentuk. Tabah kan hati kuatkan semangat, with this blogger's post, insya-Allah i will make du'a for the lady and her family. (one of the good side why zolraya should maintain the post)

    ReplyDelete
  25. Saya rasa pandangan yang diberikan oleh saudari Fiza itu bernas dan membina. Mungkin, saudara dan saudari tak faham sangat erti kata-kata yang telah ditulis dengan menggunakan Bahasa Inggeris itu, kot? Saya sarankan anda semua membaca komen itu sekali lagi untuk mendapatkan the essence of the comments.

    Kalau kamu seorang Islam contoh, kamu sepatutnya memberikan pandangan dan cadangan yang lebih membina.. Kau ingatkan kau expose orang macam ni kau dah banyak bagus???

    Jikalau setiap kali penganut Islam yang lain memberikan pandangan yang berbeza cepat dipandang dikeji dan "liberal modern Muslim", nampaknya orang-orang Islam ni memang tak boleh kena cabaran sikit. Sikit-sikit kena dah boleh jadi PANAS.

    Dangkal.

    Kalau kau rasa Islam adalah satu agama yang terbaik jika hendak dibandingkan dengan agama-agama lain, di manakah buktinya? Adakah pandangan kamu itu dibuat berdasarkan kajian yang dibuat setelah mempelajari apakah yang diajar oleh agama-agama lain? Tidak? Kerana kamu semua BLIND FOLLOWERS??? kalau kamu semua blind followers dah sama macam orang yang convert tu. Bodoh. Bebal. Dangkal.

    ReplyDelete
  26. hanya org bodoh, bebal, dangkal sahaja menyokong kenyataan Fiza..

    itu pandangan dari saya..

    -wakil dari Al-Azhar-

    ReplyDelete
  27. wakil dari Al-Azhar? Nampaknya, pernyataan kamu telah menjatuhkan reputasi Al-Azhar yang selama ini dianggap begitu gah oleh ramai orang. Syabas!

    ReplyDelete
  28. Memang saya pun dah baca email tentang Masitah Zaini ni yg dikirimkan oleh rakan email. Mula2 rasa tak percaya, mungkin benar laman FB Masitah telah diganggu. Tetapi perasaan ingin tahu saya kuat, dan hasil carian saya mendapat tahu yang cerita ni memang benar. Sekarang Masitah dah tukar nama FBnya ke Mas Zaini (Love). Dia Singaporean. Seperti yang kita maklum, Singapore dan Indonesia, isu kahwin berlainan agama & Muslim keluar agama, dah jadi perkara biasa. Bila seseorang komen agar perkara ni jangan diperbincangkan kerana hak masing2 untuk memilih agama, sebenarnya dalam Islam, bila Muslim convert ke agama lain, ia satu kesalahan yang amat besar. Golongan Muslim yang bertukar agama ini digelar golongan murtad. Setiap Muslim begitu sensitif dengan isu murtad ini. Tuhan semesta alam ialah Allah swt. Islam adalah Addin and the way of life. Jadi, sesiapa yang rasa marah apabila isu ini dibangkitkan, tanyalah diri sendiri... ke mana arah tujuan hidup kalian? Apakah pula peranan dan tanggungjawab kalian? Ingat, jihad dalam agama ada beberapa cara dan menegur dengan perkataan pun dikira lemah dan yang paling lemah sekali ialah dengan hati. Kita tidak boleh ambil lewa isu sebegini. Oh ya, sebelum terlupa, ketika saya membaca laman FB Masitah Zaini, saya terjumpa seorang lelaki melayu yang menyokong perbuatan Mas Zaini. Lelaki melayu itu sebenarnya seorang Paderi Kristian dan telah lama mendakwahkan orang Melayu Kristian dan juga rakyat di negara jiran. Nama paderi tu Khairon Bin Omar. Telah lama bergiat aktif dalam dakwah Kristian. Isterinya bernama Helen. Nama anak2 mereka pun seperti nama Melayu. Yang menghairankan, keluarga Khairon masih meraikan Hari Raya bersama saudara mereka yang muslim daripada foto2 mereka. Memang tiada apa yang boleh kita lakukan kecuali memanjatkan doa kepada kaum muslimin dan muslimat agar tidak terpesong akidah dari Islam. Ameen.

    ReplyDelete
  29. tidak... reputasi al-azhar tetap gah dan utuh.. dan reputasi kau jer makin lama makin rendah. Sehina-hina taraf anjing dan babi..


    sekian..

    ReplyDelete
  30. aku sokong baroo n anonymous lain yang pertahankan islam. 'perempuan2' lain tiba menjelma secara berjemaah apa kes nak tunjuk moden sgt fikiran. sesat barat betul. semoga diberi petunjuk ALLAH wahai perempuan yang mudah terpesong akidah nih. MasyaALLAH. bertaubat sebelum terlambat. seksa NERAKA itu sungguh azab. di NERAKA tak sempat dah kau nak berhujah...bikin panas betul la puak 'perempuan2' tak sedar diri tu. aii..geram tahap cipan aku.

    ReplyDelete
  31. I think you may want to put a twitter button to your site. I just bookmarked this blog, although I must do it by hand. Just my advice.

    ReplyDelete
  32. just share this link to your twitter XD..

    ReplyDelete
  33. u ol telah mencerminkan sikap org islam yg sy x sangka. suka bergaduh n suka menunjuk2 .. xpaham :(

    ReplyDelete
  34. I never thought I would agree with this option.

    ReplyDelete
  35. Really good post!

    ReplyDelete
  36. dah la hodoh, bodoh pulak tu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...