Fellowship of My Blog

nuff

20 August 2011

GIRLFRIEND vs WIFE



                                                                                  
     
Wife is like TV
Girlfriend is like Hand Phone(HP)
At home watch TV
Go out bring HP

No money, sell TV
Got money change HP
Sometime enjoy TV
But most of the time play with HP

TV free for life
HP, if you don’t pay, services terminated
TV is big, bulky and most of the time old
HP is cute, slim, curvy, portable at any time

Operational cost for TV is often acceptable
HP is high and often demanding
Most important..................
TV got remote.............HP don’t have........

Last but not least...........
TV never get virus, but HP yes......have virus..
Once get it, terus KONG.....so better choose TV...... :)
Haahaahaa.................!!!

BERPUAK DALAM KOMUNITI




Salam, 
Adalah perkara yang biasa apabila penulis blog tu adalah insan yg tak berapa "PRO"(termasuklah aku) dalam blogging dan memang tidak dinafikan memang ada bermacam-macam jenis blogger di alam cyber ni.
Ada yang macam journalist, ada yang macam kindergarden pun ada walhal umur dah tua(ngahahah), ada yang serius, dan macam-macam lagi tapi itu adalah kaedah masing-masing untuk menarik customer.  CHEEWAHHH!!! Tapi tu ler, bila dah ada komuniti masing-masing akan terjadinya puak-puak batu api, hasat dengki.. ngahahahaha
Bab ni confirm akan pilih kawan. Kawan macam mana? hehehe, macam nie. Blogger-blogger ni akan memilih kawan yang ada ranking@popular tinggi dengan hasrat nak menumpang populariti. Tapi manusia kan insan yang lemah, bila dah rapat dengan TOP tu mula lah dah perasan diri tu hebat. Blogger macam aku ni tak berapa pandang ye. Lagi-lagi la bila aku dah delete WIDGET SHOUTBOX & CHATBOX!! HAHAHAHA.. Ala, korang tu setakat menumpang je, aku ni survive sendiri tau. Bak kata pepatah "Tak duduk di celah ketiak ibu dah" @ senang nak cakap "TAK MANJA".
Berdasarkan pengalaman yang hampir 2 tahun blogging nie, memang ada puak-puak yang hebat dalam blog(tinggi trafiknya) dan ada juga yang lemah dalam blog (rendah trafiknya). Tapi janganlah si TRAFIK TINGGI ni memandang lekeh terhadap si RENDAH TRAFIK ni. Jadi, bila ini berlaku maka bergelarlah blogger sombong dan perasan hebat dan perasan bagus. Bagus sangat ke?!! ngahahaha
Ini tidak bagus untuk komuniti blogger sebenarnya. Setiap blogger haruslah membuangkan sifat-sifat seperti ni dan jadikanlah blog ini medium berkongsi ilmu dan bersosial selain dari FACEBOOK yang tengah HOT sekarang ni.

Sekian nurkilan dari saya. ngahahahah.. 

p/s : Tak nak kawan sudah, nama dia BEDAH!!! :-D

19 August 2011

Bahayanya BAHASA MELAYU


Why Malaysian Government insists on using English 
for math and science? This is because the whole 
world uses the language as an information and/or 
technology language. 

How dangerous it will be if we try to use Bahasa, 
especially in school. See example below: 
  
  Hardware        = barang keras 
  Software          = barang lembut 
  Joystick           = batang gembira 
  Plug and play  = cucuk dan main 
  Port                  = lubang 
  Server              = pelayan 
  Client               = pelanggan 


Jika diterjemahkan: 

Dalam ENGLISH : 
"That server gives a plug and play service to the 
clients using ither hardware or software joystick. 
The joystick goes into the port of the client." 

Dalam BAHASA: 
"Pelayan itu memberi pelanggannya layanan cucuk 
dan main dengan menggunakan batang gembira jenis 
keras atau lembut. Batang gembira itu dimasukkan 
ke dalam lubang pelanggan." 

Indahnya bahasa..


kuang kuang kuang :D

JASADNYA TIDAK DITERIMA BUMI.. IKTIBAR!!!


"Kisah ini berlaku di sebuah perkampungan kecil di Pahang pada tahun 1973.

Ianya diceritakan oleh Salleh kepada penulis untuk pedoman semua pembaca budiman.

Kisah berlaku di sebuah Pekan yang bernama Kampung Pulau Tawar, Jerantut. Seorang lelaki yang bernama Omar (nama sebenar dirahsiakan bagi menjaga nama baik keluarga tersebut). Omar adalah seorang bomoh di kampung tersebut. Beliau merupakan seorang bomoh yang agak disegani oleh kerana setiap kali apabila beliau mengubati setiap penyakit yang pelik, beliau akan berjaya.

Satu hari diwaktu senja ada seorang budak melalui rumah Omar budak itu adalah Salleh pencerita kisah ini. Salleh terdengar seseorang sedang bercakap dalam bahasa yang agak pelik dan tidak pernah didengarinya sebelum ini.

Salleh cuba mengintai dari celah lubang dinding yang agak usang. Beliau melihat Omar bercakap mengadap sekeping cermin. Oleh kerana lubang tersebut agak kecil Salleh tidak nampak keseluruhan cermin tersebut.Salleh cuba mencari lubang yang agak besar. Akhirnya dia menjumpai lubang yang lebih besar. Melalui lunag tersebut, Saleh dapat melihat bayangan pada cermin tersebut bukanlah Omar tetapi sekujur tubuh yang sungguh ngeri wajahnya.
Matanya kelihatan tersembul dan pipinya kelihatan berlubang. Tubuh makhluk itu dibaluti oleh kain putih yang berwarna coklat seperti warna tanah. Tiba-tiba Salleh melihat mahkluk itu seperti memandang kearahnya. Bulu romanya meremang. Tanpa membuang masa Salleh terus melarikan diri. 

Sampai saja dirumah beliau terus menemui bapanya dan menceritakan kepada bapanya. Bapanya sekadar tersenyum seraya memberitahu ramai orang kampung sudah lama mengetahui perihal Omar. Bapanya mengatakan bahawa Omar menggunakan hantu peliharaannya untuk merasuk orang dan apabila orang tersebut sakit beliau akan datang dan mengubati orang tersebut.

Dengan cara ini beliau akan lebih mendapat duit dan orang kampung akan menghormatinya. Mereka hanya menunggu masa untuk membuktikan pada orang kampung.  Pada malam tersebut Salleh berasa seperti tidak sedap badan, tubuhya seperti merasa lemah. Mungkin kerana terkejutkan peristiwa yang dilihatnya tadi membuatkan dia rasa begitu. Selepas makan malam, Salleh terus masuk tidur. Apabila dia cuba hendak melelapkan mata dia terbau seperti bau bangkai di dalam biliknya. Dia cuba membuka matanya tetapi kelopak matanya berasa amat berat sekali.  

Salleh cuba menjerit untuk memanggil bapanya tapi suara tersekat dikerongkong sahaja. Dia cuba membaca ayat suci yang diingatinya. Akhirnya beliau berjaya juga menjerit memanggil bapanya, Sebelum jatuh pengsan.   

Apabila Salleh membuka matanya didapati rumahnya penuh dengan orang dan mendengar orang menyebut nama Omar. Dia memandang ke arah bapanya yang sedang menghampirinya sambil tersenyum dan meminta dirinya supaya bertenang kerana segalanya telah berakhir. Dia kembali terlelap. 

Pagi besoknya apabila dia tersedar Salleh melihat bapanya berjalan diiringi ibunya dengan pakaian seperti orang ingin ke masjid. Dia bertanya bapanya apa yang berlaku. Bapanya menyuruh salled bersiap2 utk pergi menziarahi kubur Omar. Salleh terkejut mendengarnya dan penuh dengan persoalan bermain dibenaknya sambil mengorak langkah kebilik mandi. Sesampainya di tanah perkuburan Salleh melihat orang sedang menggali kubur.

Tiba-tiba dia tedengar orang didalam lubang bertempik apa ni!!! Salleh berlari untuk melihat dengan lebih dekat tetapi dihalang oleh bapanya. Salleh melihat beberapa orang dewasa seperti mengangkat sesuatu yang berat dari lubang tersebut.
Sebaik sahaja objek tersebut berjaya dikeluarkan dari lubang tersebut,

Mereka semua terpegun melihat...... 
UBI KAYU yang sangat besar. 

Jadi sesiapa yang ingin beli UBI tersebut bolehlah menghubungi saya di talian bebas tol :
1-800-88-88-88

Kerepek Ubi Pedas - RM 2.00 sebungkus
Kerepek Ubi Masin - RM 2.30 sebungkus
Kerepek Ubi - RM 1.50 sebungkus
Kerepek Ubi Mentah - RM 0.50 sebungkus

Penghantaran akan dibuat kepada kawasan di Lembah Kelang sahaja. Cukai
perkhidmatan sebanyak 2% akan dikenakan. UBI...... UBI... SAPER NAK
BELI
UBIIIII.. hehehehehe kekeke.. sapa kena... jangan marah... :-)

* jgn marah...aku pun terkena gak...poyo betulla...sapa punyer keje...sah
konpom xder keje...." 

KENAPA YAHUDI TAK MINUM COKE & PEPSI

Disampaikan oleh seorang sahabat.....Assalamualaikum kengkawan... last weekend, ada ustazah usrah kami beritahu... masa dia belajar kat mesir dulu, dia punya lecturer ada cerita... Dulu ada sorang mamat yahudi ni datang egypt to study the muslims' lifestyle kat sana setelah serangan secara fizikal ke atas umat Islam tak berjaya. Dia nak cari jalan untuk serang cara lain. Tapi Alhamdulillah, dia telah diberi hidayah semasa dia dok study umat Islam kat Mesir tu. Dia beritahu lecturer ustazah ni, one of the things the jews do untuk hapuskan keturunan umat Islam is to produce coca cola & pepsi yang di  dalamnya ada chemical to retard the reproduction organs for both men &  women. 

Menurut mamat tu, kat israel tak ada jual coke & pepsi sbb diorg tahu apa kandungan kat dalamnya and since jew is agama  keturunan, diorg tak nak le mandul! Kalau korang pernah terima  forwarded email pasal bertapa cidicnya coke tu sampai boleh dissolve tulang & gigi (calcium containing compounds) and boleh buat cuci toilet! and for ladies, kalau minum coke boleh cause menstruation if you're a wee bit late. So kalau minum banyak & at that time baru lekat  zuriat, ada chances keguguran le, kan ? Therefore, untuk kemakmuran umat Islam & untuk kesihatan & untuk tak support jewish companies.

Mari kita buat COKE ni jadi sabun gantikan Sabun Toilet yang berada di pasaran

18 August 2011

10 KEBAIKAN COCA-COLA


" Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.

Di dalam kebanyakan negeri di US , kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna? Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!
Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.

Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki(bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin) pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau "Bahan Penghakis : Bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.
  
9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah.


p/s : Awas!! Kalau boleh jangan Minum..

AEON OF STRIFE REVOLUTION (StarCraft)


First MOBA Games - Aeon of Strife from StarCraft


MOBA games harken all the way back to the days of the original StarCraft, when the custom map Aeon of Strife was created. This map streamlined the traditional real time strategy paradigm by placing the opposing bases under the control of the AI -- each base spawned minions to attack the other down predictable, preset paths called "lanes".


Allied with each of these two AI-controlled bases were two opposing teams of players, with each player in command of a single, powerful hero unit (or "champion"). Without the intercession of the players, the two bases would fight to a standstill, neither making any headway towards the other.


Aeon of Strife, however, was subject to the limitations of the StarCraft map editor, and as a result, didn't possess enough intricacy to hold the lasting attention of a hardcore playerbase.


As a result, the MOBA genre didn't truly begin to blossom until the birth of Defense of the Ancients, a community mod built using the more powerful Warcraft III world editor, which allowed for the creation of much more robust champion units. Players could now earn money and experience for their champions by killing enemies, gaining levels and acquiring equipment to help them wage war. It was here that the standard paradigms that would define the genre would begin to take shape.



DotA
Pros:
The original concept
Has every Hero
Balanced by Icefrog
Cons:
Leavers
Graphics
Limited by WCIII engine
----------------------------------------------------------------------------------------------
Heroes of Newerth
Pros:
Faster gameplay
Graphics
Similar to DotA in playstyle
Matchmaking
Stat Tracking
Leaver penalty
Reconnect Feature
S2 Original Heroes
Shop Interface
Cons:
Not balanced by IceFrog
Not all heroes are ported from DotA
$30 Fee (Possible to trial)(NOW FREE2PLAY)
People aren't used to item names
DotA Heroes were slightly changed
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
League of Legends
Pros:
Completely different playstyle from DotA
Casual/Beginner friendly
Matchmaking
Stat Tracking
Leaver penalty
Reconnect Feature
"Free"
Original Heroes
Cons:
Riot Points
Completely different playstyle from DotA
Casual
Balance is supposedly awful
Little/No Competitive scene

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
DotA 2
Pros:
DotA trademarked name. Attractive to old DotA players
Will have every Hero ported from DotA
Balanced by IceFrog
Run by Valve
Cons:
Similar in Dota playstyle
Graphic:
Cartoony like (LoL) but Solid like (HoN)
Radar same as Dota
UI mostly like LoL and HoN
Health Bar same as LoL but different in quantity.
LoL 1 Bar = 100hp
Dota2 1 Bar = 200hp

17 August 2011

DALAM BAS


Dalam bas,cikgu tanya adik Mat,
“Atas pokok ada 3 ekor burung,tetiba dtg seorg pemburu menembak geng tersebut lalu terkena sekor mati,lalu jatuh kebawah,sekor lagi terbang dan sekor lagi tetap tak lari,kenapa?

Adik Mat jwb,”Yg lari sebab takut dan yg stay tu sebab tergamam!”

“Salah” cikgu kata,

“Yg terbang, pergi balai polis buat repot, yg stay tuned tu tunggu sana jadi saksi,
tak pa cikgu suka cara kamu berfikir”


Dalam kelas, cikgu tanya soalan.
" Ada 3 ekor burung di atas pokok. Seekor ditembak pemburu, berapa ekor lagi tinggal di atas pokok?"

Adik Mat angkat tangan dan jawab, "Kosong cikgu".
"Kenapa kosong Mat?" tanya cikgu.
"Sebab 2 ekor lagi tu mesti laa terbang lari cikgu."
"Salah! Jawapannya tentulah 2 Mat, 3 tolak 1 sama dengan 2.
Tapi cikgu suka cara kamu berfikir".

Sehabis kelas, Cikgu belanja Adik Mat makan aiskrim. Adik Mat tetiba bertanya, "Cikgu, ada 3 orang perempuan makan aiskrim. Satu tu style telan semua sekaligus, satu lagi gigit sikit2, dan satu lagi jilat keliling dulu dan kulum aiskrim sampai habis. Cuma satu je antara tiga tu yang dah kawin, yang mana satu cikgu?"

Tergamam cikgu dengan soalan Adik Mat. Cuba berlagak neutral cikgu menjawab,
"Yang jilat keliling dulu dan kulum aiskrim sampai habis tu kot".
"Salah cikgu, yang pakai cincin kahwin laa yang dah kahwin. Tapi takpe, saya suka cara cikgu berfikir"

hehehe...

werk... :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...