Fellowship of My Blog

nuff

19 December 2012

TERBONGKARNYA AGENDA KRISTIAN UNTUK MALAYSIA DI JERUSALEM




Seorang ustaz yang juga merupakan seorang pendakwah yang terkenal dan sering muncul dalam progam keagamaan di kaca televisyen, sering ke Palestin membawa rombongan pelancong muslim melawat Baitulmuqaddis serta menjelajah bumi para Anbiya'. Beliau adalah Ustaz Muhammad Al-Amin juga seorang blogger popular yang sering menjadikan usa
ha dakwahnya di peringkat antarabangsa sebagai pengisian di dalam blognya,http://www.ustazamin.com/.

Kunjungan beliau ke sana baru-baru ini meninggalkan kesan yang cukup mendalam dan pahit di lubuk hatinya.... Mari kita ikuti apa sebenarnya yang berlaku terhadap beliau di sana......

Kembara Universiti Kehidupan Ke 10 ke al-Aqsa bermula dari 26 November hingga 3 Disember 2012.

Seperti biasa, hari pertama kami sampai ke Jerusalem, kami akan masuk ke dalam hotel, berehat sebentar dan kami akan terus ke masjid al-Aqsa untuk mendirikan solat Maghrib dan Isyak di al-Aqsa.

Pulang waktu Isyak, kami akan makan malam di kafe hotel.

Mahmood, pemandu pelancong yang biasa dengan saya mencuit bahu saya dan mengajak saya ke satu sudut.

“Muhammad, mari sini” katanya.

“Kenapa?” tanya saya agak kehairanan kenana wajahnya agak serius, nada suaranya, agak perlahan seolah-olah ada rahsia yang ingin dibisikan pada saya.

“Tinggal bersama kamu di hotel ini satu rombongan dari Malaysia” terang Mahmood.
“Oh ye ke!” saya agak gembira mendengar berita itu.

“Tapi mereka rombongan Kristian” kata Mahmood lagi.

“Ye ke, ah, di sinikan banyak tempat penting buat Kristian, tentu mereka nak ziarah” kata saya.

“Sepanjang perjalanan dari border Jordan-Israel, mereka memang mengutuk Islam dan sangat tidak puas hati dengan orang Islam di Malaysia, mereka memang anti Islam” Mahmood Menambah.

“Mereka tak tahu aku Islam, mereka ingat aku Kristian” Mahmood semakin rancak berbual dengan saya di satu sudut di bahagian tangga.

“Memang bukan Islam di mana-mana pun tak suka Islam” kata saya tenang.
“Tak, mereka ini lain, mereka memang anti Islam di Malaysia” terang Mahmood bersungguh-sungguh.

Perbualan malam pertama itu habis dengan rasa tidak puas hati Mahmood terhadap rombongan Kristian dari Malaysia ini.

Selama berhari-hari kami di hotel yang sama, berselisih di dewan makan, memang rombongan ini tidak menegur kami sedangkan mereka dari Malaysia, duduk di Malaysia.

Tidak ada sepatah pun bahasa Melayu yang keluar dari mulut mereka sedangkan kami saling mengetahui, sama-sama dari Malaysia.

Ada juga kami ingin menegur siapa, tetapi tidak di jawab atau jawapan yang sangat dingin.

Saya tidak tahu, apakah tujuan mereka datang, sama ada untuk lawatan atau ada apa-apa persidangan Kristian yang mereka hadiri.

Saya tidak mengambil perhatian apa yang berlalu walaupun pada tiap-tiap malam, Mahmood akan menceritakan pada saya mengenai ketidak puasan hati mereka pada Islam di Malaysia.

Mahmood memarahi saya…

“Apa dah jadi pada kamu orang Islam di Malaysia hingga hilang sensitviti dalam mempertahankan hak kamu?”

Apa yang mampu saya jawab hanyalah…“berpecah, dan ramai yang berpecah…”

Jawapan yang sangat tidak bersemangat dan seolah-oleh maksudnya, “apa nak jadi, jadilah…”

Ya, kurang rasa sensitiviti….

Allah ingin menunjukkan pada saya sesuatu terhadap jawapan di atas……

1 Disember 2012 jam 8.30 pagi, hari terakhir kami di Palestin…
Biasanya hari terakhir saya akan membawa jemaah semua ke Mount Of Olive (Jabal Zaitun), Pemandangan al-Aqsa dari atas bukit ini terlalu cantik terutama pada waktu pagi, ketika memancarnya cahaya matahari dari arah timur, ia menyerlahkan lagi warna emas Dome Of Rock.

Bas yang kami naiki pada pagi ini adalah bas yang dinaiki oleh rombongan Kristian dari Malaysia sehari sebelumnya.

Seorang jemaah menghampiri saya dengan membawa beberapa helaian kertas yang terdapat di dalam bas ini.

Saya menatap kertas yang diberikan pada saya. Mata saya tertumpu pada tulisannya dan ia menjadikan jantung saya berdegup kencang, mungkin seperti degupan jantung Mahmood sejak seminggu lalu.

Tulisan itu berbunyi..

Decree For Malaysia,“We decree and declare that Malaysia will be a “Rainbow Nation” in seding missonaries to bring the gospel to the surrounding nations as well as be the gateway to open its doors to outside missionaries to preach the gospel here..”
Ini agenda Kristian di Malaysia, inilah yang cuba Mahmood ceritakan pada saya sejak semingga lalu.

Ketika di Malaysia, saya selalu mendengar tentang agenda pendakyah Kristian, dan setiap kali berita itu keluar saya cuba untuk tidak mempercayainya kerana masih bersangka baik pada mereka.

Lebih-lebih lagi, ada sahaja golongan ahli politik yang memberikan komen popular yang menafikan fakta ini.

Kalau ada orang yang cuba bawa fakta ini, orang itu akan dicap sebagai penipu dan pembohong.

Hal ini menjadikan ramai orang Islam kita merasa berada di zon selesa kerana mempercayai ahli politik yang punyai kepentingan.

Bagi pendakyah pula, mereka memang berada di zon paling bagus kerana usaha dan perancangan mereka di nafikan sendiri oleh orang Islam. Mereka boleh buat apa sahaja kerana orang Islam sangat tidak sensitif, malahan ada yang membela perbuatan mereka.

Ada beberapa perkara yang saya ingin tekankan:-

1. Bagi pendakyah Kristian, jangan pandang rendah kemampuan pendakwah Islam yang tidak berkepentingan di Malaysia. Kami para pendakwah dan orang-orang yang ikhlas akan tetap mempertahankan kedaulatan Islam di Malaysia sama ada menang atau kami mati di dalam usaha ini.

2. Malaysia bukan milik orang politik yang ada kepentingan yang menyokong tindakan kamu kerana harapkan sokongan, Malaysia di dokong oleh ramai pejuang agama Islam, bangsa muslim dan tanah air umat Islam. Kalau orang politik sibuk dengan perpecahan mereka, maka perjuangan itu tetap dibahu oleh umat Islam dari bidang lain.

3. Bagi umat Islam di Malaysia, ini bukan gimik popular, saya bukan ahli politik yang inginkan popular, Biarkan ahli politik bergaduh sesama mereka, yang boleh kita damaikan, kita damaikan atau sedarkan dengan apa cara sekalipun. Perpecahan ini satu yang sangat merugikan. Orang Kristian berbincang hingga ke luar negara merancang untuk mengkristiankan Malaysia, kita hanya menafikan dan hilang sensitiviti.

4. Bagi sahabat-sahabat dari Jabatan Agama Islam, anjurkanlah banyak program-program untuk menjaga dan mengawal umat Islam di Malaysia, bahagian zakat jangan berbangga dengan jumlah kutipan, tetapi usahakan untuk kepentingan umat Islam melalui lapan asnaf seperti yang disebut dalam al-Quran.

5. Bagi semua penguatkuasa agama. Jangan percaya dengan zon selesa yang dibisikkan dan penafian yang dicanangkan oleh orang berkepentingan. Jalankan pemantauan dan penguatkuasaan menurut enakmen yang telah diputuskan.

6. Bagi orang kaya, tolong infak harta untuk menganjurkan program-program keagamaan, semoga Allah sentiasa bersama anda sekelian.

7. Bagi sekelian yang membaca, kita umat Islam terlau beriya-iya ingin menjaga hati orang bukan Islam, adakah orang bukan Islam menghormati dan menjaga sensitiviti kita? Jalankanlah tugasan masing-masing di dalam ruang lingkup kemampuan anda semua, semoga Allah membantu usaha kita.

Semoga pendedahan ini memberi inspirasi pada saya untuk terus membantu Islam, yang ingin bersama mari, yang mahu mencebek dan tidak percaya silakan, yang mahu berfikir, renungkan dan yang mahu mendokan, doakan semua umat Islam di Malaysia agar terpelihara dari agenda global orang kafir.

Patah sayap bertongkat paruh, memperjuangkan dan mempertahakan Islam akan tetap menjadi keutamaan di dalam hidupku, biar berputih tulang, jangan berputih mata…

Al-Fatihah untuk seluruh pejuang Islam terdahulu, tuan-tuan guru kita terdahulu dan pahlawan Islam Nusantara yang telah mendahului kita di dalam tugasan mereka. Hari ini tugasan itu diwariskan pada kita, semoga kita dapat menyambungnya, amin…
 

14 December 2012

AFF SUZUKI CUP 2012 : LEE MIN HU TAKES BRIBE?

Perlawanan semalam sungguh menyedihkan bagi aku. Bukan kerana tewas tetapi kualiti Pengadil Lee Min Hu dari Korea. Adakah dia ada terima rasuah? Apakah FAM akan membuat petisyen tentang perkara ini. Apakah tindakan AFC selepas ini? HOPE THAT AFC WILL INVESTIGATE ABOUT THIS MATTER AND A GOOD LUCK FOR LEE MIN HU FOR HIS FUTURE.


24 September 2012

UNIC - Binnabil Huda





Binnabil huda Ya Rasulussalam
Wayamursala rahmatan lil anam
'Alaikassholatu wa'alaikassalam
Wasahbika wattabi'inal kirom...

Binnabil huda nahluju dulhuda
Sanabki 'alal 'aditu lulmada
Bazzalnaddimak wartadhoi nar roda
Li nashril huda Ya Rasulussalam...

Ya Musthopha RasullAllah
Ya Sanadi Ya Sayyidi
Shollu..Shollu, shollu, shollu...

Allahummasholi wassallim 'ala sayyidina Muhammad
wa aalihi Muhammad
Allahummasholi wassallim 'ala sayyidina Muhammad
wa shohbihi Muhammad

Binnabil huda nahluju dulhuda
Sanabki 'alal 'aditu lulmada
Bazzalnaddimak wartadhoi nar roda
Li nashril huda Ya Rasulussalam...

Ya Shafi'ie..Khubbi..Yadi..
Ya RasullAllah.. HabibAllah..
Huwa al-Hadi al-Basyir
Sollu..sollu, sollu, sollu...

Allahummasholi wassallim 'ala sayyidina Muhammad
wa aalihi Muhammad
Allahummasholi wassallim 'ala sayyidina Muhammad
wa shohbihi Muhammad

Shafi'una..shafi'una..shafi'una..shafi'una..
RasulAlloh..HabibAllah..NabiyAllah..SofiyAllah..Rasulullah..

Allahummasholi wassallim 'ala sayyidina Muhammad
wa aalihi Muhammad
Allahummasholi wassallim 'ala sayyidina Muhammad
wa shohbihi Muhammad
Allahummasholi wassallim 'ala sayyidina Muhammad
wa aalihi Muhammad 

12 September 2012

DYNAMIC VIEWS 1st Timer



Salam senua,

So sekarang ni aku baru bertukar ke Dynamic Views tapi masalahnya Nuffnang Ads aku tak keluar. Aduhai, Dynamic Views merupakan template yang aku paling suka tapi tak compatible dengan Nuffnang Ads. Ada sesiapa yang tahu untuk keluarkan Nuffnang Ads melalui Dynamic Views?

COKLAT Kurang Risiko Strok




SUAMI, bapa, abang atau adik lelaki anda penggemar coklat? Jangan risau, coklat memberikan manfaat buat lelaki yang 'mencintainya'.

Kajian yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik di Sweden menunjukkan lelaki yang kerap makan coklat kurang risiko diserang strok.

Hasil kajian itu telah diterbitkan dalam satu jurnal neurologi, yang mana ia membabitkan kajian lebih sedekad terhadap lebih 37,000 lelaki yang gemar makan coklat.

Sukatan coklat yang dimakan lelaki terbabit dalam kajian itu adalah bersamaan dengan satu pertiga cawan yang dipenuhi dengan cip coklat.

Dengan pengambilan kerap padaan sukatan sebanyak itu telah mengurangkan 17 peratus risiko diserang strok berbanding lelaki yang langsung tidak makan coklat.
Ini bukanlah kajian pertama yang menyatakan manfaat coklat pada kesihatan kardiovaskular manusia.

Sebelum ini banyak kajian lain menunjukkan penggemar coklat mempunyai risiko rendah mendapat penyakit berkaitan sistem tersebut seperti penyakit jantung, strok dan tekanan darah tinggi.

Apa yang mengurangkan risiko penggemar coklat ini kepada penyakit strok adalah kandungan flavonoid yang terdapat di dalamnya.

CELCOM Permudah Bayaran Zakat




Untuk membuat pembayaran, pelanggan Celcom perlu menaip FITRAH dan dihantar ke 21999.

Mereka kemudian dikehendaki memilih negeri dan menyatakan maklumat seperti nama penuh dan nombor kad pengenalan serta butiran individu di bawah jagaan yang ingin dibayarkan bersama.

Seterusnya, mereka akan menerima SMS untuk mengesahkan nilai yang akan dicaj sebelum mendapat resit bayaran daripada Majlis Agama Islam Negeri.

Menariknya, untuk setiap SMS yang dihantar atau diterima, tiada sebarang caj dikenakan.

Selepas selesai pembayaran, pelanggan perlu melayari laman web mfitrah.celcom.net.my untuk tujuan pengesahan alamat e-mel.

26 August 2012

PRELAUNCHX - (SCAM REVEAL)


Assalam untuk semua, setelah membuat penelitian dan dirungkai oleh para hackers Malaysia terbukti PrelaunchX ni adalah tidak benar. So diminta berhati-hatilah yer.. kalau boleh jangan join.. Saya join yang free jer.. nak tengok apa jadi.. kalau bayar pun saya tak join.. HAHAHAHAHAHA

Di sini terdapat salah satu artikel yang meragui terhadap >>PrelaunchX<< ini..

PRELAUNCHX - JOM KITA FOREX




Assalamualaikum....ni saya nk share stu bnda..ni saya nk tlg bg income blanan kpda spe2 yg nk buat duit..mmg masyuk...benda ni boleh wat duit...sekarangg ni tengah promotion sehingga 27/08/2012..

PRELAUNCHX ni company under forex..

Forex tu company matawang dunia dan dekat malaysia ni pon ada jagk company forex.. bende ni xkluar duit pon..tapi lepas dari tarikh ni dah kene bayar RM100 utk pendaftaran.. korang klik kat saya pnya link kt bawah ni je..pastu sign up..

>> PRELAUNCHX <<

Then korang buat link korang sendiri...income anda boleh cecah beribu dalam masa 1 bulan(InsyaAllah).. keje ni korang just post bende ni kat member2 korang.. lagi banyak lagi bagus.. income dapat.. comission pun dapat... 

‎01) Pertama sekali..cepat klik link di atas.. link itu adalah penaja anda..anda cuma perlu klik link ini untuk info dan daftar percuma sehingga 27/08/2012.. kemudian klik 'Sign Up'
pastu isikan Username anda suka..pastu isikan email anda sendiri serta password anda..selepastu isikan sekali lagi password anda di kotak verify password..pastikan password anda ada...lah sama dgn password semasa anda isikan password mula2 tadi dan mudah diingat..selepas tu Sign up..anda akan masuk kembali ker log in page..taip username anda dan password anda sama seperti yang anda taip di page sign up tadi..

02) Kedua bila anda Login, anda akan masuk ke Page akaun anda sendiri....anda lihat $100 tu milik anda. anda lihat sebelah atas kanan page akaun anda di mana ada tertulis "TASK". anda klik Task tu dan masuk ke page Task List. anda klik "click here" di area "Task: Subscribe to email updates." Isikan email anda tadi utk "
FeedBurner Email Subscription Request" dan kemudian verify subscription.

03) ketiga,Klik petak I have subscribed dan klik "clear task".
Kemudian "click here" di area "Task: Enter your payee information." Isikan email anda di kotak "Payee Email Adress", "Payee Full Name" iaitu nama penuh anda ikut Mykad" dan isikan juga di kotak "Payee Physical Address" iaitu alamat rumah atau pejabat anda. anda kena isi nama dan alamat yg tepat dan betul krn maklumat tu akan di tulis ke dlm check anda nanti utk hantar bonus. kalau isi nama samaran atau alamat tak betul, check tu akan bermasalh bila nak masuk ke akaun bank anda nanti atau check tu tak sampai ke rumah anda. dah selesai semua tu anda klik "Update Information". Kemudia di page Task lIst tu anda klik di kotak "I have entered my payee information! dan kemudian klik "clear task.

04) anda akan masuk semula ke Main Page akaun anda, kemudian lihat di bawah Page bahagian "Your Referral Link". Skrg link tu dah jadi milik anda. anda dah boleh promosi link anda. Copy paste link anda dan letakkan di wall FB anda. kalu ada tweeter, blog, website sendiri, lagilah bagus krn lebih ramai org akan lihat dan klik link anda utk daftar sptmana anda buat tadi. Setiap org signup melalui link anda, anda akan dapat bonus dan commision bulanan. Lagi ramai org join melalui link anda, anda akan dpt lebih banyak bonus dan komisen. Sekiranya anda dapat 3 org signup direct melalui link anda. Lock Level 1 hingga Level 5 akan terbuka secara automatik dan anda dah layak utk menikmati bonus setiap level 1 hingga Level 5.
prelaunchX


SELAMAT MENCUBA!!!

13 July 2012

::UNCLE DILANDA DUGAAN LAGI::



Assalamualaikum dan salam sejahtera buat sahabat-sahabat semua.

Dukacita dimaklumkan bahawa beliau kini dalam status"membimbangkan" dari segi tahap kesihatan dan memerlukan masa untuk sembuh seperti sediakala. Dikala ini beliau bersendirian dan gigih menjalani rawatan di sempadan Wang Kelian Perlis.
 

Jika ada sumbangan ikhlas dari sahabat-sahabat semua, boleh lah disalurkan ke :

1217-0048508-52-1 (CIMB) nama : Shaifful Hairi b Ramli

159012-90-2421 (maybank) - Aswani Mohd Fazil  

Dibawah ini adalah surat pengesahan dari doktor untuk pengesahan semua. Walaupun pada ketika ini beliau menjalani kaedah penyembuhan secara tradisional, tapi beliau masih lagi memakan ubat seperti yang dianjurkan oleh doktor yang merawatnya.

Diharap dengan sumbangan iklas ini dapat membantu beliau untuk menghadapi dugaan ini.

 >> BLOG BELIAU <<

12 July 2012

::Tun Mahathir::


Muslimin dan muslimat, insan ini bukan ulamak namun dia tetap menunaikan solat iaitu kewajiban seorang muslim. Dia mengaku ilmu agamanya tidak sehebat Nik Aziz. Tetapi dialah yang mengerakkan negara Islam yang lain untuk membantu ketika umat Islam di Bosnia disembelih oleh pengganas Serb.


Dia juga pernah menangis ketika melawat Bunker yang menjadi pejabat Yasser Arafat di Palestine. Ketika saudara islam yang berlainan parti mendoakan kecelakaan untuknya, dia dijemput oleh Allah SWT masuk ke dalam Kaabah.

Insan ni digelar MahaFiraun, dan dia jugalah yang lantang mengutuk kekejaman Zionis keatas umat islam serta mempertahankan Islam dimata dunia. Dia tak hanya duduk berdoa tanpa berbuat apa-apa, dia berusaha untuk memajukan bangsa dan juga negaranya. Dia berkerja untuk semua rakyat Malaysia..

Yang menarik, dia tidak kemaruk nama, contohnya dia menolak kereta nasional dinamakan atas namanya. Begitu juga Putrajaya, sekolah, jalan dan bangunan seperti Menara Petronas, Yayasan atas nama dia pun ditolaknya.

Lihat saja Putrajaya, sebelum ni ada puak jumud tu nak jual kalau dorang menang Pilihanraya. Kononnya sebab membazir duit rakyat. Tapi sekarang ni mereka berebut nak duduk kat situ. Sekarang ni baru mereka tau, Putrajaya ni bukan sahaja berfungsi sebagai Pusat Pentadbiran, tapi turut menjadi pusat pelancongan.

Cuba datang solat kat Masjid Putrajaya tu contohnya, ada sahaja bas pelancong yang datang. Jangan lupa juga macam-macam event bertaraf dunia diadakan di sana. Sebelum ni ada tak puak-puak jumud 
PAS  terfikirkan benda-benda macam tu? Tapi Tun Mahathir dah fikir awal-awal lagi. Semua tu membawa keuntungan kepada rakyat.

Dia berjuang dalam diam. Tak payah tabur janji satu negara, tak payah umpan syurga untuk cari sokongan, yang ni baru la
'The Truly' hero kepada negara Malaysia yang tercinta.

Dialah Tun Dr. Mahathir Mohamad.....Father of Modern Malaysia

09 July 2012

::Bila Kucing Bercinta::

::TIKA, tak boleh komen ENTRI awak::


TIKA, saya dah cuba banyak kali dah sampai saya post maknanya saya gagal nak komen kat entri awak.. tak tau pasal ape.. :D

06 July 2012

::Ikan Duyung::

SOALAN INI DITUJUKAN UNTUK LELAKI. WALAU BAGAIMANAPUN JIKA ADA PIHAK WANITA MAHU MEMBUAT PILIHAN BAGI PIHAK LELAKI, DIPERSILAKAN.
HEHEHEHE

::Iklan Guiness STOUT::

27 June 2012

::Selamat Tinggal::





SELAMAT TINGGAL!!

Bukanlah kepada sesiapa pun yang nak diucapkan cuma kepada WIDGET yang suatu ketika dulu banyak membantu aku dalam dunia BLOG ini. Akan tetapi, aku sedari bahawa WIDGET ini tidak lagi berfungsi seperti dulu kala. So, keputusan aku... aku telah menetapkan pendirian aku untuk membuangnya. Selamat Tinggal MR LINKY. 


Banyak JASA BELIAU KEPADA AKU.




Dan aku telah membuat LINK-LINK atau dikenali sebagai EXCHANGE LINK ke blog-blog kegemaran aku untuk dilawati. 
ANDA BERMINAT untuk EXCHANGE LINK?? hehehe

25 June 2012

::Kelab Murtad Malaysia - Hasan Mohamed Ali::


WOH WOH WOH!!! Agak-agak ler penulis blog ni. Dalam blog ini dia kata nama dia Hasan Bin Mohamed Ali. Siapa Hasan Bin Mohamed Ali nie?




Aku google gambar ni TAPI confirm bukan Dato' Dr. Hasan Bin Mohamed Ali yang buat BLOG tu. MUSTAHIL!!!!


Aku harap pihak berkuasa dapat TRACE siapa empunya BLOG tersebut.


sila klik link ini untuk pautan ke BLOG tersebut :-



24 June 2012

:: MADAGASCAR 3 ::


HMMMM... Kali ni filem Madagascar ni tak banyak buat aku gelak. Aku pun tak tau kenapa? Sebab lawak dia still sama? WELL, tapi kalau filem ni ada 3D maybe buat aku terubat sedikit sebab masa diorang join team SARKIS n buat perubahan pada team tersebut.. Aku cakap WOW!!! so WARNA WARNI... kat situ jer terbaik... part lain aku tak pasti. Aku boleh kira aku gelak 2 kali jer dalam filem nie. WHY?? aku pun tak tahu nak cakap macam mana.. 

so, rate aku boleh bagi filem nie 5/10.
AKAN TETAPI, kalau 3D.. aku boleh bagi 7/10

Selamat menonton.

p/s: Sistem RATING ni dari hati aku.. bukan IMDB ape jadah semua tu.. :D

::Liga GAGAK HITAM::



Salam,


Tujuan sebenar post ni bukan ditujukan kepada Gagak Hitam di dalam filem Gila-gila Remaja tetapi Gagak Hitam yang dah tak remaja tetapi GILA tu masih ada lagi. HAHAHA.. 


Sempena Euro ni, kami sekawan... almaklumlah masing2 dah bekeluarga dan kerja masing2 jauh. Tak macam dulu kami selalu lepak2 (chewah.. macam ler aku selalu lepak ngan kome).. caranya, kami nak merapatkan silaturrahim yang telah lama tak terputus pun.. dengan cara ALAM MAYA. Maka terhasil lah liga Gagak Hitam ini. Aku sebagai pengganti WEDEX (black goat) telah berada di tangga hampir2 tercorot. Almaklumlah, RAYA TAHUN 2012 ni confirm jadi BAHAN GELAK NIE!!!! HAHAHA


aku yang nombor 10 tu. habislah aku, masing2 Pheonix Bangkit dari Tido :D



21 June 2012

EKSPIDISI GUNUNG KINABALU ( Aki Nabalu)


Gunung Kinabalu yang terletak di Sabah, Malaysia merupakan puncak tertinggi di Malaysia dan puncak tertinggi Pulau Borneo yang ketinggiannya mencecah 4,095 meter dari aras laut. Gunung Kinabalu juga merupakan gunung kelima tertinggi di Asia Tenggara.  di belakang Hkakabo Razi di Myanmar (5881 m), Puncak Jaya (4884 meter),Puncak Trikora (4730 meter) dan Puncak Mandala (4700meter) di Indonesia. Dan Gunung Kinabalu jugalah gunung keempat tertinggi di Kepulauan Melayu.
Dari segi persempadanan geografi, gunung Kinabalu merupakan adalah yang tertinggi di Asia Tenggara. Ini adalah kerana Hkakabo Razi terletak di banjaran Himalaya yang terletak di plat tetonik benua India, sementara Puncak Jaya, Puncak Trikora, dan Puncak Mandala pula terletak dibenua Ocenia. Terdapat beberapa pertikaian mengenai kedudukan ketinggian gunung Kinabalu di Asia Tenggara, bergantung kepada cara pentakrifan ketinggian gunung dan sempadan Asia Tenggara. Puncak Raya (juga dikenali sebagai Piramid Carstenz) telah diakui sebagai puncak tertinggi di "Oceania". Indonesia dari segi politik umumnya dianggap sebahagian daripada Asia Tenggara, tetapi dari segi geologi dianggap sebahagian “Oceania” - disebabkan Indonesia tidak bercantum secara fizikal dengan benua Asia.
Gunung Kinabalu mempunyai kawasan hutan Dipterokarp Bukit, hutan Dipterokarp Atas, hutan Montane dan Hutan Ericaceous atau hutan gunung.
Gunung Kinabalu merupakan lambang kemegahan kepada setiap penduduk yang tinggal di Sabah. Sesetengah penduduk menganggap Gunung Kinabalu ini merupakan gunung yang dapat memberikan semangat juang dan satu padu rakyat Sabah. Gunung Kinabalu banyak menyimpan cerita dan kisah-kisah yang misteri. Menurut kepercayaan masyararakat Kadazan Sabah, Gunung Kinabalu merupakan tempat bersemadinya semangat mereka selepas meninggal dunia.

OK!! Itu INTRO dia.. HEHE.. Skang ni aku punya citer pulak!!

Sesampainya kami di Sabah, kami terus ke Gaya Street di Kota Kinabalu untuk check in di backpackers. Cut cost la katakan. Kami bermalam di sini selama satu hari. Terdapat beberapa pilihan hotel di sini tapi memilih yang ini juga. KENAPA? Aku pun tak tahu. Kene tanya penganjur. :D


Pada keesokan harinya, kami semua bergerak ke Kinabalu Pine Resort.  Sebelum sampai ke resort tersebut kami disajikan dengan tempat menarik. Contohnya, cuba tengok gambar bawah nie..


Kereta terbalik?? ya.. memang kat tempat ni semu terbalik. Rumah pun terbalik. TAK PERCAYA??!!
Tengok nie..


Di dalam rumah semua semua terbalik. Sekali masuk RM10 akan tetapi oleh kerana kekangan kewangan pada waktu tu, aku tak masuk. Member aku masuk dan cerita keadaan dalam tu. Dan semestinya geng-geng aku yang lain termasuk juga aku sendiri dengan hampanya mendengar kata-kata dari member aku "Kat dalam tu tak boleh tangkap gambar". Adehhhh!!! melepas nak tengok.. hahaha tapi tak nak masuk jugak.. hehe

Selepas itu, kami ke daerah Kundasang. Apa yang ada kat Kundasang? Gambar pls!!! OK OK




Ya.. Jambatan Tamparuli. Ada sejarah disebalik jambatan ni tapi aku lupa citer dia. Gayat jugak aku naik jambatan ni.

Selepas itu kami terus ke Kinabalu Pine Resort. CHECK IN!! Tempat memang menarik and rugi la kalau tak menginap di sini. Cuaca? Memang sejuk. First time rasa udara dingin di Sabah(selalunya Genting n Cameron Highland je.. hehe)


Selepas dah check in pula, kami semua keluar di area jual sayur-sayur dan buah-buahan. Depan resort jer. Jalan sikit dah sampai dan semasa perjalanan ke situ, kami disajikan dengan pemandangan Aki Nabalu ehh.. Gunung Kinabalu. Sungguh tergamam!!


Perut agak boyot masa nie. Baru lepas makan!! burrrppp.. Nampak belakang tu? Tu la Kinabalu yang terlindung di sebalik awan. Hahahaha... aku tak tipu.. betul.. 

Dan pada keesokan paginya, bermulalah ekspidisi kami. Aku sajikan gambar-gambar aku ketika di sana.








Macam sama jer background tu!!

Korang tanya aku best ke tak?? 

MEMANG BEST!!! BERBALOI!!! 

20 June 2012

Dari Hati

Satu tips yang aku terima dari Blogger dalam TV tadi yang bernama Fatin Liyana, 'Tulis lah entri dari hati'. Akan aku gunakan tips itu selepas ini supaya blog aku ini diterima masyarakat tapi masalahnya, aku tak suka letak gambar dalam blog sebab akan menyeksakan para pembaca blog aku ni nak load gambar-gambar yang berfail besar. Confirm diorang akan tekan 'Back' atau 'Close'; yang button X tu. :D

Aku pun sudah jadi macam FINAS buat tapisan entri-entri yang terdahulu dan delete yang tak perlu. Entri yang kurang ilmu aku delete terus. Takde maknanya nak simpan. :D. So, nantilah kemunculan entri-entri dari hatiku ini.

ADIOSSS!!!

17 May 2012

Apa itu Kolestrol?





Kolesterol memang tidak asing lagi dipendengaran kita, sudah sering didengar sehari-hari. Kata kolesterol sangat melekat dengan hal-hal seputar makanan yang lazat, berat badan yang berlebihan, usia, dan lain sebagainya.

Kolesterol cenderung dikenal sebagai sesuatu yang negatif dan harus kita hindari.

Apa kolesterol sebenarnya?
Kolesterol adalah senyawa lemak kompleks, yang 80% dihasilkan dari dalam tubuh (organ hati) dan 20% sisanya dari luar tubuh (zat makanan) untuk bermacam-macam fungsi di dalam tubuh, antara lain membentuk dinding sel.

Kolesterol yang berada dalam zat makanan yang kita makan dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam darah. Tetapi, sejauh pemasukan ini seimbang dengan kebutuhan, tubuh kita akan tetap sehat. Kolesterol tidak larut dalam cairan darah, untuk itu agar dapat dikirim ke seluruh tubuh perlu dikemas bersama protein menjadi partikel yang disebut Lipoprotein, yang dapat dianggap sebagai ‘pembawa’ (carier) kolesterol dalam darah
Apakah kolesterol berbahaya? 

Kolesterol LDL (Low Density Lipoprotein) Jenis kolesterol ini berbahaya sehingga sering disebut juga sebagai kolesterol jahat. Kolesterol LDL mengangkut kolesterol paling banyak didalam darah. Tingginya kadar LDL menyebabkankan pengendapan kolesterol dalam arteri. Kolesterol LDL merupakan faktor risiko utama penyakit jantung koroner sekaligus target utama dalam pengobatan.

Kolesterol HDL (High Density Lipoprotein). Kolesterol ini tidak berbahaya. Kolesterol HDL mengangkut kolesterol lebih sedikit dari LDL dan sering disebut kolesterol baik karena dapat membuang kelebihan kolesterol jahat di pembuluh darah arteri kembali ke hati, untuk diproses dan dibuang. HDL mencegah kolesterol mengendap di arteri dan melindungi pembuluh darah dari proses Aterosklerosis (terbentuknya plak pada dinding pembuluh darah).
Trigliserida 
Selain LDL dan HDL, yang penting untuk diketahui juga adalah Trigliserida, yaitu satu jenis lemak yang terdapat dalam darah dan berbagai organ dalam tubuh. Meningkatnya kadar trigliserida dalam darah juga dapat meningkatkan kadar kolesterol. Sejumlah faktor dapat mempengaruhi kadar trigliserida dalam darah seperti kegemukan, konsumsi alkohol, gula, dan makanan berlemak. Tingginya kadar trigliserida (TG) dapat dikontrol dengan diet rendah karbohidrat.

DIABLO 3



Diablo 3 aku

Salam semua,

Nak share di sini, setelah menunggu selama 12 tahun akhirnya dengan kerjasama Blizzard, secara rasminya pelancaran Diablo 3 satu Malaysia pada pukul 3 petang 15 Mei 2012.

Aku salah seorang pembelinya. Game ni kalau nak main kene Online. Maka dengan itu, tiadalah versi cetak rompak punya dan sebagaimana kita(gamers) tahu, game dari blizzard ni memang susah nak cetak rompak.

Pakej ni tiada langganan bulanan yang boleh memakan diri peng'gamers' tegar sebab dia konsep Buy2Play. Maksudnya, beli CD original, main la sampai bebila. OKlah, di sini saja.. GUA MAU LEVELING DULU!!

Korang bila lagi mau beli??

31 January 2012

Harapkan PEGAR, PEGAR makan padi


Dua peribahasa MELAYU yang mempunyai maksud yang TIDAK JELAS


1. Harapkan PAGAR, PAGAR makan padi.
2. Melepaskan BATUK di tangga.

Setelah menerima penjelasan, peribahasa yang tepat ialah

1. Harapkan PEGAR, PEGAR makan padi.
2. Melepaskan BATOK di tangga.


Apa batok tu? Batok tu sebenarnya sejenis perkakas yang diperbuat daripada tempurung kelapa. Adat orang Melayu, sebelum naik ke atas rumah, kita akan basuh kaki dulu dekat tempayan. Batok digunakan untuk menceduk air dari tempayan. 




Selain itu, ada berbagai bentuk yang diperbuat daripada batok. Antaranya ialah Gelas Batok, Cangkir Batok(cawan), pinggan, sudu dan macam-macam lagi.

SOTO BATOK (Nyam nyam... ;P)
Gelas Batok

"Melepaskan batok di tangga" bermaksud kita tak letakkan balik batok dekat tempat asal, iaitu kita tinggalkan macam tu je dekat tangga lepas guna. Macam lepas guna getah paip dalam tandas, tak letak hujung dia dekat pemegang lah lebih kurang. Daripada situlah ia bermaksud buat kerja separuh jalan.



Burung pegar, atau dalam Englishnya berbunyi 'pheasant'. Dekat Malaysia rupanya kita panggil ayam pegar, dekat Indonesia pulak dipanggil burung pegar. Tapi ayam ke, burung ke; kedua-duanya bertepatanlah dengan peribahasa 'harapkan pegar, pegar makan padi'.

OK, patutlah. Selama ni ingatkan pagar. Sebab tulah rasa pelik, kenapa pagar makan padi? Lagipun zaman dulu mana ada orang pagar sawah padi (ada ke? Rasa macam takde...). Rupanya orang maksudkan pegar.

Pegar ni digunakan macam burung hantu lah agaknya. Kawalan biologi untuk membunuh tikus dan serangga perosak dekat sawah padi. Tetapi ketika mengharap burung pegar ini tolong makan tikus dan serangga di sawah, burung pegar ni makan pulak padi. Dia mengkhianati kepercayaan tuan punya sawah untuk menjaga sawahnya daripada dimakan binatang perosak; dia sendiri jadi binatang perosak. Jadilah pepatah ‘harapkan pegar, pegar makan padi’.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...